Política 23/02/2016

La Mesa del Parlament ajorna una setmana les ponències de les lleis de desconnexió

L'oposició carrega contra la "divisió evident" entre els independentistes, mentre Junts pel Sí nega que "li tremolin les cames" i atribueix l'ajornament a la falta de temps per analitzar l'informe dels lletrats

Gerard Pruna / Laia Vicens / Roger Tugas
5 min
La Mesa del Parlament s'ha reunit aquest dimarts amb la Junta de Portaveus / ACN

BarcelonaLa Mesa del Parlament ha decidit ajornar un setmana la decisió sobre com tramitar les tres lleis de desconnexió: hisenda pròpia, seguretat social i transitorietat jurídica. Junts pel Sí i la CUP volen impulsar-ho a través de ponències conjuntes, però un informe contrari dels lletrats del Parlament desaconsellava aquesta opció perquè la creació de ponències conjuntes podria violentar el reglament del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els arguments? Que les lleis no són del "desplegament bàsic de l'Estatut" ni hi ha consens de tots els grups per considerar-ho una iniciativa col·lectiva. De fet, la resta de partits no volen participar en la redacció d'aquestes tres lleis i reclamen que es compleixi l'informe dels serveis jurídics de la cambra, malgrat que no és vinculant. En aquest informe, els lletrats proposaven altres opcions per tirar endavant les lleis, com un grup de treball en el si d'una comissió o bé a través de tres proposicions de lleis.

En aquest punt, no hi havia quòrum entre Junts pel Sí i la CUP. De fet, l'esquerra anticapitalista ja va avisar que apostava per mantenir la fórmula de les ponències conjuntes, mentre que a la direcció de la coalició independentista hi va haver cert debat. Fonts coneixedores de la trobada apunten que CDC i ERC van posar sobre la taula les repercussions de cada opció i, mentre els primers eren més recelosos de mantenir l'opció de les ponències conjuntes –temen que puguin posar en risc els treballadors del Parlament–, els republicans no hi veien tants problemes.

Per això, Junts pel Sí va proposar en una reunió posterior amb la CUP explorar les alternatives dels lletrats de la cambra i mirar de constituir un grup de treball en el si de la comissió del procés constituent o registrar directament tres proposicions de llei amb un articulat molt breu per anar-lo completant en el tràmit parlamentari. L'esquerra independentista, però, s'hi va negar i, segons fonts de la coalició, es van donar una setmana més per mirar de sumar Catalunya Sí que es Pot a les ponències –una opció que saben quasi impossible– i, sigui com sigui, l'objectiu és impulsar-les igualment la setmana vinent –malgrat que no tot Junts pel Sí ho vegi encara del tot clar–.Per això, aquest dimarts, la Mesa –on Junts pel Sí té quatre dels set representants– ha acordat no prendre per ara una decisió. Fonts de les dues formacions reconeixen que proposaran crear les tres ponències de llei a l'espera que la decisió no freni la tramitació o impedeixi complir el calendari dels 18 mesos en cas d'un eventual veto. El PP i Ciutadans van avisar que si s'impulsen les ponències, demanaran empara al TC.

L'oposició burxa en la "debilitat" del pacte independentista

Davant d'aquest ajornament, l'oposició no ha tardat a burxar en el que consideren una nova mostra de la "debilitat" del pacte entre Junts pel Sí i la CUP. Així ho ha dit el portaveu del PP, Enric Millo, que s'ha mostrat sorprès que la Mesa i la Junta de Portaveus no s'hagin pronunciat ja en contra de les ponències i ha lamentat que el Parlament "perdi el temps" en comptes de treballar per solucionar "problemes reals" dels catalans.

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha considerat que a JxSí li han "tremolat les cames" i no s'han atrevit a decidir què han de fer amb la ponència conjunta. Segons el dirigent de C's, hi ha una "divisió evident" entre JxSí i la CUP. "Diuen que desobeiran, però a l'hora de la veritat els tremolen les cames", ha conclòs.

Des del PSC, Eva Granados ha assegurat que la tramitació de les ponències conjuntes ha quedat "aparcada" perquè l'informe dels lletrats és "suficientment sòlid" com perquè les lleis no es tirin endavant. "L'informe és clar i meridià, si ho fan estarien superant el marc del Parlament", ha afirmat la portaveu socialista. Segons ha dit, si Junts pel Sí i la CUP volen aprovar les lleis ho hauran de fer com una proposició de llei perquè "les ponències conjuntes no tenen lloc al Parlament".

Per la seva banda, el portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, ha atribuït la decisió de posposar la creació de les ponències conjuntes al fet que a Junts pel Sí "els costa explicar com desobeir i ignorar l'informe jurídic" dels serveis de la cambra, que "han deixat clar" que la ponència conjunta "no serveix". Per això, ha emplaçat els independentistes a decidir si volen "consens i debat" al voltant de la comissió del procés constituent o bé "discrepàncies amb les lleis de desconnexió".

Junts pel Sí nega desavinences amb la CUP: "Continuem on érem"

Davant les crítiques de l'oposició, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha negat que a l'independentisme li "tremolin les cames" o que hi hagi desavinences entre JxSí i la CUP. Segons ha dit, a dia d'avui es mantenen ferms en la idea de tramitar les ponències conjuntes perquè no són "il·legals ni antireglamentàries". "Continuem on érem", ha afegit.

Rovira ha assegurat que si aquest dimarts no s'ha debatut sobre les ponències és perquè la Mesa ha demanat més temps per analitzar l'informe que els lletrats van fer arribar als grups fa una setmana. La portaveu de JxSí, però, ha defensat la ponència conjunta per sobre d'altres vies com la proposició de llei perquè permet obrir el debat sense haver de presentar un text que el predetermini.

La CUP treu ferro a l'ajornament: "La Mesa no vol fer cap pas en fals"

Des de la CUP han insistit que el seu posicionament és tramitar les lleis a través d'una ponència conjunta, perquè és, al seu parer, "la millor fórmula" per garantir que qui vulgui participar té la porta oberta i qui no ho vulgui és que "s'autoexclou". "No hem canviat la nostra posició i no la canviarem en el futur", ha avisat el diputat de la CUP Benet Salellas, que ha volgut llançar una "advertència clara" tant a Junts pel Sí com a la resta de l'oposició: "Si algú creu que aquest procés s'aturarà amb una impugnació d'un informe jurídic és que no ha entès res".

Per això, els cupaires han fet una crida a no centrar l'inici de la legislatura en "arguments jurídics, informes i recursos al TC" i a parlar de "procés constituent, agència tributària i garantia social". En aquest punt, Salellas ha criticat la "teatralització i escenificació al màxim" de l'oposició per centrar el focus en "qüestions procedimentals" i evitar així que es parli de contingut netament independentista.

Amb tot, Salellas s'ha mostrat convençut que la setmana que ve es donarà inici al tràmit de les tres lleis a través d'una ponència conjunta. Ha explicat que ahir Junts pel Sí ja els va avisar que s'ajornaria perquè la Mesa "no vol fer cap pas en fals" i prefereix "fer les coses amb tranquil·litat i serenor". De fet, el diputat cupaire ha tret ferro a l'ajornament i ha dit que és "perfectament lògic i normal" que s'hagi fet així. "No és cap crisi ni cap ajornament 'sine die'", ha insistit.

El Parlament presentarà al·legacions contra l'anul·lació de la comissió del procés constituent

A més, la Mesa ha encarregat als juristes de la cambra que preparin al·legacions per defensar la comissió del procés constituent davant del Tribunal Constitucional, després que l'alt tribunal, a instàncies del govern espanyol en funcions, hagi iniciat els tràmits contra Forcadell i la comissió i hagi donat 10 dies perquè informin sobre la seva creació.

Dijous passat va començar el termini de 10 dies hàbils per presentar aquest plec d'al·legacions, que es poden entregar fins al dijous 3 de març.

El govern espanyol va plantejar l'1 de febrer un incident d'execució de sentència per impedir l'activitat de la comissió d'estudi del procés constituent. En concret, el text dels serveis jurídics de l'Estat sol·licita al TC que declari la comissió "nul·la i sense cap efecte jurídic" per incomplir la sentència que declarava inconstitucional la resolució del 9-N.

stats