NOU FINANÇAMENT
Política 29/07/2014

Hisenda insisteix que ara no és el moment de reformar el finançament

El secretari d'Estat d'Hisenda no imagina "cap comunitat autònoma renunciant a part del seu finançament per donar-n'hi a una altra"

Efe
2 min

MadridEl secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre, ha assegurat aquest dimarts que evidentment no és el moment oportú per reformar el sistema de finançament autonòmic, malgrat que la llei marca que s'hauria hagut de negociar el 2013 per implantar el nou model ja el 2014, i ha dit que encara no es donen les condicions econòmiques per això.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una trobada informativa organitzada per El Ágora de El Economista i patrocinada per EY, Ferre, ha dit que no imagina "cap comunitat autònoma renunciant a part del seu finançament per donar-n'hi a una altra" i ha indicat que una reforma del sistema actual de finançament no és possible en un moment de sortida de la crisi quan l'Estat encara té una càrrega important.

Tot i això, Ferre s'ha mostrat optimista sobre l'avanç de la recuperació econòmica i ha al·ludit a l'impacte positiu que tindrà la reforma fiscal que aprovarà el consell de ministres aquest divendres. En aquest sentit, ha dit que aquesta reforma complirà amb els compromisos del programa d'estabilitat pressupostària enviat a Brussel·les pel que no seran necessaris nous ajustos per complir amb els objectius de dèficit públic establerts.

Així, ha afirmat que l'objectiu de dèficit públic del 5,5% del PIB per a 2014 de totes les administracions "és perfectament assolible en el calendari".

A més, el secretari d'Estat ha insistit en la bona recaptació d'ingressos procedents de l'IVA i ha recordat que en termes de comptabilitat nacional fins al maig Hisenda ha recaptat un 6,6% més i només en IVA un 7% més. "Un creixement molt important", ha dit.

Per aquesta raó, Ferre ha assegurat que el projecte de Llei de reforma fiscal no contempla una pujada d'aquest impost que "està creixent de forma natural per l'activitat econòmica". "El pes que l'IVA tindrà en els ingressos anirà creixent i així es dóna sortida al requeriment d'algunes organitzacions internacionals que insisteixen en pujar aquest impost", ha recordat, després de ser contundent en asseverar que "ni ara ni en aquesta legislatura" l'executiu pujarà l'IVA.

stats