Política 12/08/2017

Milers de persones es manifesten a Sant Sebastià com a mostra de suport a l'1-O

Una delegació de la CUP se suma a la marxa d'EH Bildu pel Procés

Oskar Bañuelos
2 min
Capçalera de la manifestació a favor de l'1-O a Sant Sebastià

Sant SebastiàLa manifestació convocada per EH Bildu per mostrar el seu suport al procés sobiranista català i al referèndum d'independència de l'1 d'octubre ha congregat aquest dissabte a la tarda a Sant Sebastià, a poques hores de començar la Setmana Gran, milers de persones. Segons els convocants, més de 3.000.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La marxa ha sortit passades les cinc de la tarda de la plaça del Bon Pastor i l'ha encapçalat una pancarta amb el lema "Tot un poble en moviment. Kataluniarekin bat. Demokraziarekin bat", que volia simbolitzar el missatge de suport dels convocants a la Catalunya que busca decidir el seu futur i que ho vol fer mitjançant un referèndum, des de la democràcia de les urnes.

A la manifestació hi ha assistit una nodrida representació dels partits que formen EH Bildu, entre els quals hi havia el coordinador general, Arnaldo Otegi; el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, i la portaveu d'Aralar, Ainhoa Beola. També altres figures de la formació com les portaveus al Parlament basc, Maddalen Iriarte, i al Congrés, Marian Beitialarrangoitia. Centenars de catalans també s'han sumat a la manifestació, inclosa una representació de la CUP encapçalada pels diputats al Parlament Albert Botran i Mireia Boya. També s'hi han deixat veure membres de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC).

En un clima reivindicatiu, no exempt d'elements festius com corresponia a la data, la marxa ha transcorregut enmig de crits a favor de la independència: "Jo ta ke, irabazi art [Colpejar, fins a la victòria]" o "Visca Catalunya lliure". La presència d'ikurriñes i d'estelades ha estat molt destacada.

La manifestació s'ha desenvolupat sense incidències pels principals carrers de la ciutat fins a arribar a la plaça Zuloaga, on ha tingut lloc l'acte polític en què ha pres la paraula Maddalen Iriarte. En el seu discurs ha subratllat l'admiració pel procés que està tirant endavant el poble català. "Està posant en escac el règim espanyol del 78", ha destacat. En aquesta línia, ha manifestat que "la democràcia és el principi en què es basa la llibertat dels pobles". "Aquesta és la lliçó que estem aprenent del Procés", ha continuat.

Així mateix, i enmig d'aplaudiments i crits d'independència per part de la gent que hi havia a la plaça Zuloaga, ha manifestat: "Estem amb vosaltres, perquè la vostra lluita és la nostra lluita, perquè el vostre futur és el nostre futur i perquè la vostra llibertat serà la nostra llibertat".

Tornant a incidir en el mirall que per a l'independentisme basc d'esquerres suposa el procés català, Iriarte ha aprofundit en la línia que "com més a prop estigui la República Catalana, més a prop estarà la República Basca". "Euskal Herria es juga molt en la partida que s'està jugant a Catalunya".

Com ja va fer Arnaldo Otegi dimecres en la presentació de la marxa, Iriarte ha denunciat la posició del PNB contrària a l'1-O, "mentre dona suport al PP a Espanya". En aquesta línia, ha renovat l'aposta d'EH Bildu pel Procés recordant el poema de Salvador Espriu reproduït pel lehendakari Agirre: 'Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble'.

stats