Política 29/01/2012

Milers de persones protesten per l'"intent de desprestigi" a Garzón al Suprem

Polítics i personatges del món de l'espectacle en la manifestació a favor del magistrat davant de la seu de l'Alt Tribunal

Efe
2 min

MadridMilers de persones, entre ells polítics i representants sindicals i del món de la cultura, han acompanyat quest diumenge a Madrid el jutge Baltasar Garzón en una multitudinària manifestació per denunciar la campanya de desprestigi a la qual, consideren, està sotmès el magistrat al Tribunal Suprem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sota el lema "Contra els judicis de la vergonya. Contra els crims del franquisme. En suport al jutge Baltasar Garzón", la marxa ha arrencat passat el migdia des de la plaça de les Salesas, a escassos metres de la seu de l'Alt Tribunal, on des del passat dimarts el magistrat s'asseu a la banqueta per declarar-se competent per investigar els crims de la dictadura.

Convocada per la plataforma Solidaris amb Garzón, la manifestació ha estat encapçalada pels líders de CCOO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, el coordinador general d'IU, Cayo Lara, i el diputat d'aquesta coalició Gaspar Llamazares, els socialistes Pere Zerolo i Soraya Rodríguez i actrius com Pilar Bardem, Marisa Paredes i Lola Herrera.

Per Lara, el Suprem està "tendint ponts de plata a la corrupció i un mur de silenci al genocidi franquista", mentre que Rodríguez ha lamentat que es posi en dubte l'actuació d'algú que ha intentat aplicar amb valentia la llei de memòria històrica, que no és una venjança contra ningú, sinó una trobada amb la nostra realitat".

Méndez i Fernández Toxo han defensat la "legitimitat" de Garzón per investigar la repressió franquista. El representant d'UGT ha subratllat que el jutge ha intentat fer un "sanejament democràtic" de la societat espanyola, que cal portar fins a "les últimes conseqüències per tancar les ferides del franquisme i que hi hagi reconciliació".

Bardem ha definit el jutge Garzón com un símbol per a la Justícia i no per a l'esquerra, i l'ha qualificat de "símbol per als drets humans, que no són ni de dretes ni d'esquerres".

Entre les consignes dels congregats, s'ha escoltat: "Garzón, amic, el poble està amb tu", "Fora feixistes del Tribunal Suprem" i "Que no, que no, que no ens representen", en un gest de complicitat al moviment 15M.

stats