Política 30/05/2018

Millo demana "sentit d'estat" als 'barons' del PSOE per evitar que prosperi la moció de censura contra Rajoy

El delegat del govern espanyol avisa Torra que si tornen al "camí d'abans", aplicaran el 155

Mireia Esteve
2 min
El delegat del govern espanyol, Enric Millo, durant la seva conferència al Círculo Ecuestre

BarcelonaA un dia del debat de la moció de censura contra Mariano Rajoy, el PP redobla la pressió sobre el PSOE. Aquest dimecres ho ha fet per boca del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, que ha demanat als 'barons' socialistes que convencin el líder dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, perquè prioritzi el seu "sentit d'estat" i posi els "interessos d'Espanya al davant". En un dinar-col·loqui al Círculo Ecuestre de Barcelona, Millo s'ha mostrat preocupat per les "temptacions que tenen alguns de convertir la moció de censura en una subhasta que no discrimina entre els suports".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, ha assegurat que els grups que donarien suport a la moció dels socialistes –Podem i els grups independentistes i nacionalistes bascos– eren "l'esquerra més bolivariana d'Europa i el secessionisme populista". Per això, ha instat el PSOE a retirar la moció de censura i a no fer "saltar pels aires el consens constitucional" que s'havia aconseguit, per exemple, després de l'aplicació de l'article 155 a Catalunya.

El 155 tornarà si se segueix el "camí d'abans"

Precisament, Millo ha tret pit de la suspensió de l'autonomia que van acordar els principals partits de l'Estat –PP, Ciutadans i PSOE– perquè ha permès el restabliment de la "legalitat" a Catalunya. "El 155 ja no és només un article de la Constitució, és també un precedent i un procediment que quedarà per al futur si fos necessari", ha advertit. En aquest sentit, ha avisat al nou Govern de Quim Torra que si segueix "el camí d'abans", el 155 es tornarà a aplicar. Per això, ha assegurat que el govern espanyol estarà "vigilant" el rumb que agafi el nou executiu català.

De moment, però, Millo ha afirmat que quan els membres del nou Govern prenguin possessió del càrrec, el govern espanyol aixecarà l'article 155. El fet que Quim Torra hagi substituït els consellers presos i exiliats, Millo ho veu com una victòria del govern espanyol. "Cap dels que van fer el cop contra la democràcia estarà assegut al consell executiu del Govern", ha tret pit Millo, que ha tornat a estendre la mà al nou executiu de Torra per "dialogar", però només dins el marc legal i si el nou Govern "no busca el xoc permanent".

Millo retreu a Torra que no el saludi

Davant d'una sala plena d'empresaris, de representants polítics populars i també d'autoritats com el major dels Mossos d'Esquadra, Ferran López, Millo ha explicat que el president de la Generalitat, Quim Torra, no li va agafar el telèfon quan va intentar trucar-li per felicitar-lo un cop va ser escollit president. "Tampoc em va voler donar la mà i em va girar l'esquena", ha dit Millo, en el primer acte en què es van trobar les dues autoritats ahir, a la Gala del Català de l'Any. "D'això a casa meva en diuen ser un maleducat", ha criticat el delegat del govern espanyol.

stats