Política 01/10/2017

Millo justifica l'acció policial: "Ens veiem obligats a fer allò que no volíem fer"

Zoido, García Albiol i Rivera han elogiat l'actuació de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional

Ara
3 min
Enric Millo, delegat del govern espanyol a Catalunya, valorant l'1-O al matí

BarcelonaL'Estat ha respost a l'1-O: la Policia Nacional i la Guàrdia Civil estan entrant amb violència a alguns col·legis electorals, mentre que en d'altres s'està votant amb normalitat. El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha justificat la resposta policial: "Ens veiem obligats a fer allò que no volíem fer", ha assegurat el dirigent del PP, que ha recordat que els cossos i forces de seguretat tenien l'ordre d'actuar contra l'1-O i ha acusat Puigdemont de ser "l'únic responsable de tot el que està passant".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, Millo ha lamentat l'actitud dels Mossos d'Esquadra, als quals ha acusat de posar "la línia política per davant de la professional", tot i que més tard ha assegurat que els Mossos han demanat ajuda a la policia espanyola per complir amb l'ordre judicial.

El que realment s'havia acordat

El cert és que el dispositiu previst pels Mossos –i ha acceptat per la Delegació del govern espanyol– tenia en compte l'ordre judicial del TSJC i els criteris que marca la llei per a les actuacions policials, que estableixen que els cossos de seguretat han d'actuar sempre amb congruència, proporcionalitat i oportunitat. Per aquesta raó, els comandaments dels Mossos van ordenar als seus agents evitar la violència física amb la població, si no era per repel·lir un atac o per defensar alguna altra víctima. Es va establir que quan els Mossos consideressin que la situació no permetia insistir en el desallotjament d'un col·legi electoral, es comunicaria als cossos estatals. I això és el que han fet. Segons fonts consultades per l'ARA, en cap cas han demanat reforços ni han aconsellat les actuacions que després s'han produït per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.

Millo assegura que l'objectiu "no són les persones, és el material electoral"

El delegat del govern espanyol ha argumentat que la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil s'han vist obligats a actuar: "El principal i únic objectiu de l'Estat, els tribunals i els cossos policials és que tots els catalans tornin a tenir "el marc legal i constitucional" i "llibertat de manifestació, de circulació i de pensament". Millo ha assegurat que, tot i les imatges de persones carregant contra els concentrats, l'objectiu "no són les persones, és el material electoral".

Encara que l'Estat hagi utilitzat la força per frenar el referèndum, Millo ha qualificat la votació de "farsa", i ha carregat contra les garanties de l'1-O: "No tenen res per muntar unes eleccions mínimament serioses i rigoroses, així que el que fan és agitar el carrer, perquè el seu desafiament il·legal tingui una aparença de realitat. Això és una irresponsabilitat".

La Guàrdia Civil ha defensat les accions dels seus agents a través de Twitter: "La Guàrdia Civil resisteix a l'assetjament i a les provocacions exercint amb proporcionalitat les seves funcions en defensa de la llei".

També ha donat suport a l'actuació policial el ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, en diversos missatges a Twitter en què ha dit que la policia "retira urnes per fer complir el mandat judicial i la legalitat davant el referèndum il·legal".

Zoido també ha penjat un vídeo en què es poden veure càrregues de la Guàrdia Civil, i l'ha acompanyat d'aquest missatge: "Proporcionalitat i professionalitat. Així actuen la Guàrdia Civil i la Policia, com aquest agent que dialoga amb un pare". Al vídeo, gravat a Sant Julià de Ramis, a Girona, es veu un agent parlant amb un home que carrega el seu fill a l'esquena.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PP Català, Xavier García Albiol, també han fet difusió a través de les xarxes del mateix vídeo. Albiol, a més, també ha criticat l'actuació dels Mossos i del major d'aquest cos policial, Josep Lluís Trapero, que, ha dit Albiol, "estan sometent a un descrèdit sense precedents la imatge policial dels Mossos".

A les files socialistes, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, no s'ha pronunciat sobre els fets que tenen lloc a Catalunya.

stats