Política 04/04/2012

Millo: "No ens sentim maltractats, els pressupostos s'han de mirar des de la perspectiva d'Espanya"

El portaveu parlamentari del PP admet que Rajoy incompleix la llei, però diu que a la llarga els diners de l'Estatut s'acabaran pagant

Ara
2 min

BarcelonaEl portaveu parlamentari del PP, Enric Millo, ha defensat els pressupostos generals de l'Estat dissenyats pel govern de Rajoy en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', i ha deixat clar que són mesures "dures" però "extraordinàries" que justifiquen l'incompliment dels compromisos amb Catalunya. Els comptes ignoren les inversions a què obliga l'Estatut i no inclouen els deutes pendents.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Hi ha un pressupost que és el que és. Hi ha un forat impressionant, gegant, que ens ha deixat el govern anterior, i hi ha una dificultat financera tremenda. [...] És una situació molt extrema i molt límit que s'ha d'afrontar de la millor manera possible", ha dit Millo en una altra entrevista a RAC1.

El diputat ha admès que el govern de Rajoy incompleix la llei, però hi ha tret ferro: "És una situació extrema que no permet complir al 100%, però no hi ha ningú que digui que no té voluntat de fer-ho i fer-ho bé. La voluntat de complir-ho hi és. Ningú ha dit el contrari".

El diputat català creu que hi ha hagut altres moments amb "luxes" pressupostaris, però que ara és moment de sortir "junts del forat". Segons el popular, aquests comptes pretenen "garantir la supervivència del sistema autonòmic i buscar fórmules perquè Catalunya no es quedi sense liquiditat". En aquest sentit ha recordat que els diners globals destinats al finançament autonòmic creixen.

En relació als més de 900 milions pendents de l'Estatut, ha admès que "hi ha una petitíssima quantitat, que és aquest deute impagat del PSOE el 2009, que els comptes actuals no permeten encara arribar-hi .[...] S'haurà d'esperar el moment en què es pugui", ha dit. A més, ha explicat que per poder entendre per què aquests comptes són com són, cal "mirar les xifres des de la perspectiva d'Espanya, i no només des de Catalunya".

"Com a ciutadà català no em sento maltractat", ha dit. I ha afegit: "Jo em sento en una situació que crec que requereix una revisió", en relació amb el model de finançament. "Crec que aquest model de finançament s'ha de revisar. Ha de ser més just, més equilibrat i amb una solidaritat que sigui més limitada i no sigui amb caràcter indefinit. Com a ciutadà català estic reivindicant un canvi".

Respecte a la possibilitat que havia esmentat el portaveu de l'executiu català, Francesc Homs, d'asseure's a negociar per intentar treure algun profit dels pressupostos, Millo ha estat taxatiu. Concretament, ha dit que "aquest any això es queda com està". Considera que no hi ha d'haver "més depeses addicionals".

Aquest dimarts el portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez, va dir que el pagament dels 219 milions corresponents al 2012 a la disposició addicional tercera de l'Estatut es podria acabar fent a través d'altres mecanismes.

stats