Política 02/12/2016

Millo reclama al Govern "diàleg o diàleg" dins del marc constitucional

El delegat del govern espanyol diu que "la Constitució és un punt de trobada, no una barrera", i que Catalunya necessita "més ponts i menys línies vermelles"

Marc Toro
3 min
El delegat del govern espanyol, Enric Millo, en el brindis posterior a l'acte de celebració del 6-D a Barcelona

BarcelonaEl delegat del govern espanyol, Enric Millo, demanarà aquest divendres al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que canviï el "lema" de "referèndum o referèndum" pel de "diàleg o diàleg". Així ho ha afirmat en l'acte central a Catalunya amb motiu del dia de la Constitució, celebrat aquest matí a l'Arxiu de la Corona d'Aragó a Barcelona, hores abans de la trobada amb Puigdemont. "Li transmetré una idea molt clara: centrar-nos en el que ens uneix és molt millor que fer-ho en el que ens divideix. Parlar del que interessa tots els catalans és millor que parlar del que interessa només a una part", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Millo ha deixat clar que hi pot haver "diàleg en tot" sempre que es respecti el "marc constitucional". En aquest sentit, ha recordat que l'executiu espanyol està disposat a parlar sobre el sistema de finançament, els serveis socials, el sistema educatiu i sanitari o les infraestructures a Catalunya. "Parlem, seiem a dialogar amb lleialtat i responsabilitat. Aquest és l'esperit que mou el govern espanyol".

"La Constitució és un punt de trobada, no de barrera. Un pont d'entesa, no una línia vermella. Catalunya necessita més ponts i menys línies", ha continuat el delegat del govern espanyol davant del centenar de personalitats i periodistes que han assistit a l'acte. Malgrat que ha obert la porta a "millorar" o "transformar" la carta magna, ha matisat que això no pot afectar ni la unitat territorial ni el "consens del 78".

"El que ens reuneix avui aquí no és un text legal. El que ens reuneix és el que podem arribar a aconseguir quan som capaços de posar-nos d'acord i de fer les coses junts", ha dit Millo, que ha tingut unes paraules de record per als que "van fer possible la transició" i que, "des de "posicionaments ideològics allunyats, van ser capaços de trobar punt d'acord". És per això que ha insistit que "només des del diàleg i des de la unitat hem pogut construir el millor període polític que ha conegut Espanya". Una Espanya, ha afegit, que "ha entès perfectament el valor de la unitat en la diferència".

Amb tot, el delegat del govern espanyol ha cridat a "posar rumb a bon port" davant dels que busquen la "col·lisió", i ha reflexionat: "Des d'alguns àmbits es posa en dubte el valor de la Constitució i d'arribar a acords des de la diferència. Alguns demanen una catarsi col·lectiva. Però són incapaços de renunciar als seus plantejaments extremistes i redueixen la democràcia a una joc de suma zero en què es guanya o es perd. Res més lluny de la realitat".

Millo ha conclòs el discurs, en el qual ha alternat català i castellà, cridant "Visca Catalunya i visca Espanya!". "Per la Constitució i 'por su majestad el Rey'", ha afegit després en un brindis.

El Govern envia a l'acte directora general d'Exteriors i encén C's

A l'acte no hi han assistit cap dels líders dels partits constitucionalistes. El cap de files del PP al Parlament, Xavier García Albiol, ha al·legat motius personals, mentre que la líder de C's, Inés Arrimadas, està en una trobada del parit liberal europeu a Varsòvia. Sí que hi han participat, en canvi, el portaveu adjunt del PP al Parlament, Santi Rodríguez; el líder dels populars a l'Ajuntament de Barcelona, Alberto Fernández Díaz; el portaveu de C's a la cambra catalana, Carlos Carrizosa o l'històric dirigent del PSC Josep Maria Sala.

En nom del Govern hi havia la directora general de Relacions Exteriors, l'exeurodiputada del PSC Maria Badia. Un fet que ha criticat Carrizosa en declaracions posteriors a l'acte, considerant que, o bé l'executiu "desconeix el protocol o és un altre senyal de poca lleialtat amb altres institucions". Carrizosa ha aprofitat per recordar que el seu partit celebrarà el mateix 6-D un acte propi a l'Hospitalet amb la presència, aquest cop sí, d'Arrimadas i del catedràtic de dret constitucional Francesc de Carreras. Per a Ciutadans, ha dit, el Dia de la Constitució és "la festivitat més important a nivell nacional".

El secretari d'estat de Relacions amb les Corts, José Luís Ayllón i l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, també eren entre el públic, on hi havia diversos representants de governs d'altres països, com el cònsol general dels EUA a Barcelona, Marcos Mandojana.

stats