Política 18/11/2016

Enric Millo, nou delegat del govern espanyol a Catalunya

L'actual portaveu del PP substituirà María de los Llanos de Luna. Ha renunciat aquest matí a la seva acta de diputat al Parlament

Ara
3 min
Millo i Albiol, en la reunió del PP, que reclama a Munté i Jané que donin explicacions al Parlament / ACN

BarcelonaL'actual portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, serà el nou delegat del govern espanyol a Catalunya, segons ha avançat TV3 i ha confirmat l'ARA. Millo substituirà així l'actual delegada, María de los Llanos de Luna, i es convertirà en la mà dreta de Soraya Sáenz de Santamaría a Catalunya, que ara s'ocupa de les relacions amb les comunitats autònomes. Així, Mariano Rajoy dóna un contingut molt més polític a la delegació del govern a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els rumors sobre el futur polític de Millo ja fa temps que circulaven, i s'han intensificat aquest matí, quan 'La Vanguardia' ha avançat que el portaveu del PP havia renunciat a la seva acta de diputat al Parlament, un càrrec que ha ocupat durant 5 legislatures (21 anys).

Millo va néixer a Terrassa el 1960 i és llicenciat en ciències econòmiques i empresarials per la UAB. Va començar la seva carrera política a Unió, i va ser diputat per CiU entre el 1995 i el 2003. En quedar-se fora de les llistes democristianes va decidir marxar al PP, partit en el qual és membre del comitè executiu des del 2004. Segons l'exlíder d'ERC Joan Puigcercós, Millo va demanar formar part de les llistes d'ERC abans d'incorporar-se al PP, un fet que Millo sempre ha negat.

També ha sigut secretari executiu de comunicació interna,i ara també té els càrrecs de president del PP de Girona i vicesecretari d'acció política i econòmica. A partir d'ara, Santi Rodríguez o Esperanza García assumiran el rol de portaveu del partit al Parlament. L'escó de Millo l'ocuparà Sergio Santamaría.

Una peça per "arribar a acords", segons la Moncloa

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha confirmat el nomenament durant la roda de premsa posterior al consell de ministres i ha agraït "el treball realitzat i la gestió" de Llanos de Luna al capdavant de la delegació del govern. Ha assenyalat que Mariano Rajoy està buscant que "totes les peces del nou govern encaixin en la voluntat negociadora i d'arribar a acords" d'aquesta legislatura en minoria.

Preguntat per les paraules del president del Govern, Carles Puigdemont, sobre el discurs de Felip VI en la solemne obertura de les Corts –en què va criticar que se segueixi apostant per judicialitzar el procés–, Méndez de Vigo ha assenyalat que "com que ja les havia dit, no era necessari tornar-les a dir".

Roberto Bermúdez de Castro, el braç executor de Santamaría amb Catalunya

El govern espanyol també ha anunciat avui el nom del nou home de confiança de Soraya Sáenz de Santamaría amb Catalunya. Roberto Bermúdez de Castro, mà dreta de l'expresidenta de l'Aragó, passa a ser el nou secretari d'Estat d'Administracions Territorials. Exdiputat a les Corts d'Aragó, Bermúdez de Castro és amic personal de Sáenz de Santamaría i va ser conseller de Presidència, Justícia portaveu de Luisa Fernanda Rudi fins al 2015, quan el PP va perdre la presidència de l'Aragó. És membre també del Comitè Executiu Nacional del PP i coordinador adjunt de la presidència del PP a l'Aragó. Igual que Millo, ha anunciat aquest divendres al matí la seva renúncia al càrrec de diputat al parlament aragonès.

El PSC celebra el nomenament

Des del PSC, Miquel Iceta ha celebrat el nomenament de Millo, una notícia que és un "motiu de celebració", tot i que no ha volgut "desmerèixer" la feina que ha fet María de los Llanos de Luna, per la qual sent una “estima”. Iceta també ha deixat molt clar que el PSC no renunciarà a "intentar una negociació amb el govern del PP" per a trobar un encaix entre Catalunya i Espanya. "No en semblen gaire partidaris, però ells tampoc no tenen una estratègia ni propostes per resoldre el problema. Els emplaçarem a fer-ho. I si estan oberts a parlar-ne serem els primers a estendre’ls la mà", ha dit en relació als populars.

Pel que fa a Ciutadans, Carlos Carrizosa ha afirmat que sempre ha tingut un “bon tracte personal” amb Millo i l’ha definit com una “persona dialogant i capaç”. Ara bé, ha considerat que amb això no n'hi haurà prou si Rajoy i especialment el Govern no tenen voluntat de dialogar. “Dos no poden dialogar si un no vol. A qui s’ha d’exigir més tarannà dialogant i més voluntat de resoldre els problemes és al govern de la Generalitat”.

stats