ENTREVISTA
Política 11/05/2018

Miquel Iceta: “Si mirem els delictes de rebel·lió i sedició i el que ha passat, costa d’encaixar-ho”

El primer secretari del PSC demana a Quim Torra que, si és president, actuï en el marc de la llei

i
Antoni Bassas
4 min

BarcelonaMiquel Iceta (Barcelona, 1960) lidera un PSC que vol aparèixer com un pont entre els blocs del Procés. Demana a Quim Torra que, si és president, actuï en el marc de la llei.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Coneix Quim Torra?

L’he saludat, però no el conec.

Vostès i el PSOE l’han qualificat d’“un dels perfils més sectaris de l’independentisme”.

Perquè coneixem els seus tuits i articles. Seria injust jutjar una acció que no ha començat, però algunes expressions fan difícil veure’l com una persona capaç de bastir ponts i recosir la fractura a Catalunya.

Li donen 100 dies de gràcia?

Sí. No m’agrada deixar-me endur pels prejudicis. No coneixem el Quim Torra president. Si el Parlament li atorga la confiança, s’ha guanyat el dret d’intentar-ho.

Què li sembla el Govern que aparentment ja li han donat fet?

No sé si és el millor possible, però deixem-lo treballar i ajudem-lo amb el que puguem. El que no compartim o estigui mal fet, ho criticarem.

¿Torra serà un president que portarà a unes eleccions a la primavera?

Per això crec que Carles Puigdemont va fer excessiu èmfasi en el caràcter de provisionalitat, però no ens convé. Aniria bé oferir als catalans una perspectiva més llarga.

Si Rajoy ofereix diàleg al Govern, què ofereixen el PSOE i el PSC?

Ajudar-hi. Si hi ha la mínima possibilitat que hi hagi diàleg, hi jugarem a fons. Recomanaria al president de la Generalitat que acceptés el repte.

De què poden parlar? De l’indult? Vostè ho va proposar i...

Per parlar-ne s’ha d’esperar que hi hagi una sentència.

Tampoc d’un referèndum.

I per tant caldrà fer propostes.

Què li suggeriria a Rajoy que proposés al nou president?

Primer, veure què es pot recuperar de la sentència de l’Estatut, i la llista dels 46 temes de Puigdemont. També resoldre problemes d’infraestructures o el finançament. I si alguna legítima demanda d’autogovern requereix una reforma constitucional, cal començar-ne a parlar.

Hi ha un problema per al diàleg, que és el soroll, els presos i els exiliats.

Això no hi ajuda, però des de la política és difícil contribuir-hi ara.

¿La instrucció del jutge del Suprem li mereix confiança?

No tinc cap més remei. L’únic consol és que el jutge que fa la instrucció no és el que dicta sentència. Tots els poders de l’Estat, també el judicial, s’han de poder criticar.

I vostè critica Llarena?

A les interlocutòries hi veig coses que no semblen clares. Si mirem els delictes de rebel·lió i sedició i el que ha passat, costa d’encaixar-ho. Aquests delictes són per a coses com un cop d’estat militar en un context que no té res a veure amb el que ha passat aquí.

Vostè no hi veu violència?

Ningú ha fotut un mastegot a un altre, però s’han intentat forçar les coses i hi ha unes institucions que s’han saltat les lleis sobre les quals es basaven.

Parla de recosir el conflicte. ¿Hi ha una fractura interessada?

Sí. Hi ha gent a qui li interessa el conflicte, que viu del conflicte.Penso en Albert Rivera. Que acusi de tou el govern del PP perquè fa alguna cosa que pot solucionar una mica la cosa... És molt gros.

Corre el relat que Catalunya està com el País Basc als anys 80.

I ara! Que poc que ho coneixen. Ara bé, sí que s’han produït divisions i controvèrsia. És obvi que és un debat de difícil solució, de caixa o faixa, i que ha comportat tensió forta i fins i tot alguna violència.

I mentides. Han arxivat 5 de les 9 denúncies contra professors de Sant Andreu de la Barca.

Potser només en seran 4, però és que no n’hi ha d’haver cap ni enlloc. Ni llengua ni escola són llocs per a la política. A mi m’agradaria que fóssim capaços d’aturar-ho en el mateix marc educatiu, però si hi ha una denúncia, que s’investigui.

Rajoy va lloar l’altre dia la lleialtat del PSOE davant de Rivera. ¿Li va fer un favor a Pedro Sánchez?

Va dir la veritat. Ell va establir un acord polític amb el PSOE i Cs per aplicar el 155 i ara veu amb estupor que Cs ho utilitza per intentar erosionar-lo. El PSOE ha tingut un comportament més lleial.

Lleial o seguidista?

Lleial. Passa que quan fas un acord d’aquesta naturalesa, hi ha crítiques que has de fer en privat.

Això no ho fa Rivera. Deu pensar que el portarà a la Moncloa.

Jo crec que no, perquè no guanyarà les eleccions. Se li farà molt llarg. Una persona que és capaç de trencar qualsevol acord amb oportunisme, millor que no sigui president.

I si porta Manuel Valls a Barcelona, ¿aconseguirà que sigui alcalde?

Tindria molt poques possibilitats. A Valls li tinc simpatia i compartim idees, però nosaltres no creiem que Barcelona sigui la batalla a favor o en contra de l’independentisme.

¿Es veuen donant suport a Alfred Bosch com a alcalde?

Depèn dels resultats, de si hi ha projecte per a Barcelona. Nosaltres ens veiem encapçalant una majoria amb Jaume Collboni.

stats