Política 16/07/2016

Miquel Iceta optarà a la reelecció com a primer secretari del PSC

El líder dels socialistes catalans afirma que vol impulsar una "renovació" a la direcció i que comptarà amb Núria Parlon

Efe
2 min
El líder del PSC, Miquel Iceta.

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dissabte, en una entrevista a l'agència Efe, que la seva intenció és presentar-se a la reelecció com a primer secretari del partit. Iceta també aspira a ser el candidat de la seva formació a la presidència de la Generalitat quan es convoquin noves eleccions a Catalunya. El dirigent socialista ha detallat els seus plans de cara al congrés ordinari que el PSC convocarà entre el 4 i 6 de novembre. "Tinc intenció de presentar-me a la primera secretaria del PSC. I si ho sóc, i els meus companys així ho volen, estaré encantat de tornar a ser candidat a la presidència de la Generalitat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'estratègia d'Iceta també passa per impulsar una "renovació" a la direcció del partit. Per això, aspira a comptar amb el concurs de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, que no descarta –tal com va detallar en una entrevista a l'ARA– presentar candidatura a liderar el PSC. Per a Iceta, el partit ha d'obrir a partir del congrés un procés de "renovació" de cares, d'"ampliació del seu espai polític" i de "renovació també dels seus plantejaments". "Aquest procés de debat i construcció del nostre projecte, estic disposat a encapçalar-lo una etapa més si així ho volen els meus companys. I, efectivament, ho faré comptant amb tothom, particularment amb la gent que representa les apostes més sòlides de futur del socialisme català i molt probablement de la política catalana", ha afirmat el líder dels socialistes catalans.

Sobre una possible bicefàlia al capdavant del PSCuna opció plantejada per la mateixa Parlon–, Iceta ha recordat que "ningú pot dir quina estructura tindrà la comissió executiva". La seva intenció és que el conclave del PSC a la tardor sigui "un debat obert, sense guió, amb una invitació oberta a tothom a participar i contribuir". "Un congrés sense coses intocables. He vist altres congressos en què es plantejaven coses intocables i després han estat més que tocades", ha afegit.

La polèmica per la via canadenca

Una de les qüestions que ha generat debat en l'univers socialista és la ponència marc del congrés del PSC, que recollia el plantejament de la via canadenca –com a alternativa a la reforma constitucional–, una opció que va generar divisió interna. "La ponència és una invitació a un debat molt obert, molt intens, actiu. Mai ha estat un dogma ni prefigura en absolut el debat", ha apuntat el dirigent socialista. "Als congressos del PSC tot està en qüestió, des de la declaració de principis fins als estatuts, des de les polítiques fins a la direcció del partit. En el moment que es produeix un debat tan obert i en aquestes condicions democràtiques, ningú es pot sentir ni desautoritzat ni res de l'altre món. Tothom s'ha de sentir convidat", ha recalcat.

stats