Política 26/02/2015

Iceta: "És enganyar dir que del 27-S es desprèn la independència de Catalunya"

El líder del PSC considera, en una entrevista a TV3, que Pedro Sánchez està en condicions d'encarnar "l'esperança del canvi"

Ara
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaEl líder del PSC, Miquel Iceta, ha lamentat la sentència del Tribunal Constitucional anul·lant el 9-N, tot i que ha assegurat que era "previsible". Davant d'aquest escenari i les eleccions plebiscitàries plantejades pel president Artur Mas, el dirigent socialista ha alertat en una entrevista a TV3 que és "enganyar dir que del 27-S es desprèn la independència de Catalunya" perquè els comicis serviran per decidir la composició del Parlament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La sentència del TC no és, a ulls d'Iceta, un "cop de porta" al dret a decidir i ha reiterat que el que es fa evident és, simplement, que no es pot fer una consulta sense que sigui "legal i acordada" i que no hi ha "dreceres". "A Catalunya massa sovint pensem que podem prendre decisions de forma unilateral, s'aixequen expectatives molt altes i després vénen les frustracions", ha advertit.I ha afegit que mentre no es canviï la Constitució o la llei de referèndums no és possible fer certes coses.

Iceta ha insistit que qualsevol canvi "substancial" en la relació amb Espanya requereix un procés de negociació entre les institucions catalanes i les de l'estat espanyol però que això, amb una majoria del PP, és "impossible". Un cop més, ha reiterat que la solució passa per una reforma federal de la Constitució. "Si s'arribés a la reforma de la Constitució i els catalans no volguessin s'hauria d'anar a la via canadenca", ha puntualitzat.

El líder del PSC no veu amb bons ulls que el Govern hagi encarregat a Carles Viver i Pi-Sunyer tasques com ara la redacció d'una Constitució i que, al seu judici, estan destinades a la "malenconia i frustració". "Ens estem especialitzant en posar sempre el carro davant dels bous. Lo lògic és, primer ser independents i fer després la Constitució. Prendre decisions per si de cas és un error", ha dit.

Pedro Sánchez, "l'esperança del canvi"

Després del debat de política general al Congrés, Iceta considera que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, queda "més enfortit" perquè va "aconseguir demostrar" que el relat polític de Rajoy correspon a "un país imaginari" perquè hi ha problemes molt seriosos que, al seu judici, no ha encarat. "Pedro Sánchez està en millors condicions per encarnar l'esperança d'un canvi", ha sentenciat.

stats