Política 06/01/2015

Iceta aposta per un "relleu" de Mas si no arriba a un acord amb ERC per a les eleccions

El primer secretari del PSC considera que el president "encadena fracassos" i per això hauria de convocar comicis o que CDC "assagi una altra via" sense el seu líder

Acn
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, durant l'entrevista amb l'ACN / ACN

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha reclamat al president de la Generalitat, Artur Mas, que deixi pas a un nou lideratge si finalment ell i ERC no arriben a un pacte per a unes eleccions anticipades. En una entrevista a l'ACN, el líder dels socialistes catalans ha apostat pel "relleu" de Mas si no hi ha un escenari d'acord, com proposa el president. I és que Iceta considera que el cicle polític d'Artur Mas s'està "exhaurint" després d'haver "encadenat fracassos". En aquest sentit, el socialista creu que davant una possible nova fallida del projecte de Mas amb Esquerra el president hauria de "convocar eleccions" o deixar en mans de Convergència "l'assaig d'una altra via" sense el seu lideratge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per Miquel Iceta, la conseqüència és clara. Si Artur Mas i Oriol Junqueras no tanquen un acord per a unes eleccions, el president de la Generalitat "hauria de pensar en un relleu". "El seu cicle polític s'està exhaurint. Sap greu dir-ho, però o canvia d'estratègia o val més que en vingui un altre", ha etzibat el líder del PSC en l'entrevista que ha concedit a l'ACN.

Davant aquest panorama polític que dibuixa, el socialista veu la convocatòria d'uns comicis al Parlament com una de les possibles sortides, però obre la porta que des de CiU optin per canviar de president sense passar per les urnes. "Poden convocar eleccions. Convergència hauria de decidir si aquest és el seu camí o assajar una altra via", ha explicat.

Amb tot, Iceta té molt clar que alguna cosa hauran de fer, perquè "la política catalana no es mereix perdre més el temps". "Portem quatre anys perduts. No hi ha hagut ni un sol projecte, ni una sola competència, ni recursos addicionals. Realment, no hem aconseguit avançar en res, i ara es plantegen uns objectius que els mateixos que ho plantegen saben que són inassolibles", ha explicat el líder del PSC.

I és que Iceta veu en l'estratègia de Mas un nou equívoc. I ja en són tants que, al seu criteri, la cosa ja ha d'experimentar un viratge. "El president Mas va encadenant fracassos. Va intentar un pacte fiscal, no se'n va sortir, va convocar unes eleccions anticipades per fer una consulta que no s'ha pogut realitzar i ara està plantejant un objectiu que requereix de l'acord amb ERC o no es podrà fer. Serà el tercer fracàs encadenat. Mas hauria de canviar els seus objectius, la seva estratègia i les seves prioritats; aquest camí no porta enlloc", ha sentenciat.

A més, el socialista manté que CiU i ERC estan demostrant que no poden tirar endavant amb la Catalunya que asseguren que busquen. "És molt difícil que algú convenci els catalans que ens portaran a la independència dos partits que no són capaços de pactar uns pressupostos. Si no són capaços de fer això, com faran una cosa més important? Quin sentit té que vagin junts a les eleccions si no tenen res a veure? I als catalans se'ls hauria de dir qui governarà després de les eleccions, amb quin programa, quines prioritats i amb quina coherència d'acció de govern", ha afirmat, i ha afegit que ara mateix "ni Mas ni Junqueras poden assegurar el mínim de coherència i estabilitat que la política catalana necessita".

Amb tot, Miquel Iceta no considera que sigui el moment ni l'escenari adequat per promoure una moció de censura o una majoria de Govern al marge d'ERC i CiU amb l'actual Parlament. "No es donen les circumstàncies d'una majoria alternativa al Parlament. Les darreres eleccions van atorgar 50 diputats a CiU i li donen diverses possibilitats d'acord, però s'ha encaparrat amb una que sembla que no li dóna resultats", assegura. És per això que Iceta considera que "han de ser ells els que decideixin quina orientació i estabilitat han de donar a la política catalana. I si no s'hi veuen amb cor, cridar, efectivament, a les urnes".

Tancar la porta a un acord CiU-PSC

Les actuals circumstàncies polítiques que envolten els objectius de cada partit i l'escenari d'uns pressupostos que, segons Iceta, Mas "no ha volgut negociar" amb el PSC fan complicada una entesa entre els socialistes i els nacionalistes. Tant és així que el líder socialista tanca pràcticament la porta a cap mena d'acord sòlid entre les dues formacions.

"Els problemes del país són els que són. Nosaltres estem disposats a ajudar aquells que vulguin ser ajudats. Però el full de ruta del president Mas no contempla aquesta possibilitat. És clar que l'únic que vol és anar a unes eleccions per tenir una majoria independentista. En aquest camí no pot comptar amb el PSC", ha lamentat, i ha assegurat també que "si el president canviés d'estratègia i canviés de plantejament, sempre en podríem parlar; però amb el plantejament actual, no hi ha cap possibilitat entre el PSC i CiU".

stats