Política 11/12/2014

Iceta, partidari d'un referèndum d'independència si els ciutadans rebutgen una eventual reforma de la Constitució

El líder socialista descarta donar suport als pressupostos i reclama a ERC que els aprovi: "No van junts en aquest negoci?" 

Acn
3 min
Miquel Iceta, lider del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), durant la seva conferència / ACN

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha dit aquest dijous que els socialistes defensarien un referèndum sobre la independència si prèviament els catalans han votat en contra d'una reforma de la Constitució. "Si a Espanya hi ha una reforma de la Constitució i Catalunya diu 'no', llavors només quedarà un camí, que és una llei de la claredat per fer una consulta acordada sobre la independència", ha opinat en declaracions a RAC1. Iceta ha tornat a rebutjar avalar els pressupostos perquè el PSC no comparteix el full de ruta d'Artur Mas, i ha reclamat a ERC que ho faci ella tenint en compte que tenen el mateix objectiu. "No van junts en aquest negoci?", ha preguntat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tal i com va defensar aquest dimecres durant la seva conferència al Museu Marítim, el líder del PSC ha opinat que si guanya el PSOE les properes eleccions generals, la propera serà la legislatura de la reforma constitucional, que portaria a un referèndum vinculant sobre aquest nou text, i ha considerat que a Catalunya li interessa poder votar un nou acord amb Espanya.

Amb tot, Iceta ha assegurat que si els catalans voten en contra d'una reforma constitucional com la que ell proposa, llavors "només quedarà un camí", que és el d'acordar una consulta, però en aquest cas sobre la independència. Ha explicat que aquesta és una proposta seva només, però ha considerat que és "de sentit comú". Tot i així, ha matisat que si en aquest referèndum independentista guanyés el 'sí', llavors caldria negociar i s'arribaria fins on s'arribaria, però "necessàriament fins a la independència". Iceta també ha afegit que si després d'haver apostat per una reforma constitucional finalment surt el 'no', ell plegaria com va fer Alex Salmond a Escòcia.

Iceta diu que Mas voldria esgotar la legislatura

Iceta ha rebutjat un avançament electoral com demana ERC. De fet, ha explicat que el president de la Generalitat li va reconèixer en la seva última reunió que ell voldria esgotar la legislatura o almenys segur no fer les eleccions en el primer semestre del 2015, però també li va admetre que no només depèn d'ell i que és possible que hagués d'avançar els comicis. És per això que Iceta ha descartat que la legislatura s'esgoti.

No als pressupostos

Ara bé, també ha remarcat que Mas no li va demanar el suport del PSC per als pressupostos, perquè és conscient que els socialistes no poden compartir el seu full de ruta. Ha recordat que ell va oferir al president un pacte d'estabilitat política, de dos anys, i que aquesta oferta no va atesa. És en aquest punt que ha demanat a ERC que sigui ella qui avali els comptes. "Com que es parla d'una altra cosa que té un altre soci, jo a ERC li demanaria que votés els pressupostos de Mas. No van junts en aquest negoci? Van junts o no van junts?", ha preguntat.

Tot i que ha assegurat que si el criden a negociar hi anirà i ho farà seriosament, ha insistit que ara per ara no veu les condicions per fer-ho, no només per l'estratègia de futur que ha dibuixat Mas, sinó també perquè els comptes preveuen una sèrie d'ingressos que depenen de la negociació amb el govern espanyol, amb qui la Generalitat s'hi relaciona, ha dit, a través dels tribunals.

Per tot plegat, ha opinat que Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, s'han de posar d'acord, i ha ironitzat que si ell fos independentista, estaria una "mica marejat de tanta reunió i reunioneta". "I tot un país esperant a saber si té eleccions en funció de com fan una llista", s'ha queixat.

stats