DIVISIÓ FEDERALISTA
Política 10/03/2015

ICV i Unió planten Federalistes d'Esquerres en un debat per la presència de Rivera

El líder de C's finalment compartirà cartell dimecres amb Iceta i amb el secretari general del PSUC-Viu

Roger Tugas
2 min
Targeta inicial d'invitació al debat

BarcelonaEls sectors unionistes sovint burxen en les diferències entre les forces sobiranistes per aventurar una fi prematura del procés. Malgrat tot, el cas és que les propostes federalistes o que busquen algun tipus d'encaix amb l'Estat tampoc no tenen una unitat d'acció gaire sòlida. Almenys això es dedueix dels esdeveniments que han esdevingut entorn un debat que tindrà lloc aquest dimecres, organitzat per l'entitat Federalistes d'Esquerres i que ha anat canviant força el seu cartell de participants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'aquesta manera, la setmana passada s'anunciava el col·loqui amb el títol "Catalunya i l'horitzó federal" i amb participants de primer nivell de la majoria de partits federalistes o confederalistes. L'acte estava planificat per a aquest dimecres, 11 de març, a l'Ateneu Barcelonès, i hi havien de prendre la paraula el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el secretari de Relacions Parlamentàries, Programes i Estudis d'Unió i membre del comitè de govern democristià, Manel Silva, el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, i el president de C's, Albert Rivera. Finalment, però, només es mantenen en el cartell els líders socialista i de Ciutadans. Què ha ocorregut?

Segons expliquen a l'ARA fonts ecosocialistes, la resta dels participants no sabien que Rivera prendria la paraula al col·loqui. Així, en veure-ho a la invitació a l'acte, Vendrell va comunicar que no hi participaria, ja que entenia que això implicava acceptar el líder de C's com a polític federalista i d'esquerres. I és que, malgrat que Ciutadans es defineix en ocasions com a federalista i progressista, defensa al Parlament un projecte recentralitzador i, en molts aspectes, socialment proper al del PP. Poc després, el democristià Silva va parlar amb Vendrell i va decidir igualment declinar participar al debat.

Finalment, a banda d'Iceta i Rivera, el cartell ha sumat Albert Miralles, secretari general del PSUC-Viu, un petit partit que forma part d'EUiA. Presentarà l'acte Carme Valls-Llobet, que va ser diputada del PSC i ara és vicepresidenta de Federalistes d'Esquerres, entitat que es va presentar públicament el setembre del 2013 com a reacció al procés sobiranista i per promoure una reforma en clau federal de l'Estat i des de l'esquerra.

stats