DISPUTA DE LA MONCLOA
Política 26/12/2014

Iceta creu que lideratge "incontestable" de Pedro Sánchez el convertirà en el nou president espanyol

El líder del PSC es mostra convençut que la següent legislatura serà la de la reforma constitucional i aspira a convèncer el PP a perquè s'hi sumi

Efe
3 min

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, assegura que el lideratge de Pedro Sánchez en el PSOE és "incontestable" i serà el president del govern espanyol en una pròxima legislatura, sobre la que s'ha mostrat "convençut" que serà "la de la reforma federal" a la que una "majoria" de catalans donarà suport.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista concedida a Efe, Iceta ha explicat que, malgrat que els socialistes espanyols estan emplaçats a fer un procés de primàries per elegir el candidat a la Moncloa, ell "per descomptat" està "molt satisfet" amb la tasca de Sánchez al capdavant del partit. "Vist des dels socialistes de Catalunya i des de tot el PSOE, tenim un secretari general sortit del vot directe dels militants i, per tant, amb una legitimitat incontestable i que a més està desenvolupant bé la seva feina", ha dit Iceta.

Encara que ha evitat respondre directament en ser preguntat sobre possibles disputes internes entre Sánchez i la presidenta andalusa, Susana Díaz, Iceta ha subratllat que, "en aquest moment, el lideratge socialista" de Sánchez és "incontestable". "Veig Sánchez com el pròxim president d'Espanya. Potser fa dos mesos no ho hagués dit, però té molt a veure amb els seus encerts i també amb els errors que està cometent el president Mariano Rajoy", ha assenyalat.

Pedro Sánchez, ha dit el dirigent català, està fent les coses "molt bé" i al PSOE "el que li convé és que tots fem costat i no fem sorolls que ens distreguin de la nostra tasca, que és afermar una alternativa".

Cap sortida més enllà de la reforma constitucional

Més encara davant un horitzó en el qual, després d'un 2014 copat pel debat sobiranista, Iceta s'ha mostrat "convençut" que "la pròxima legislatura serà la de la reforma constitucional", amb una "majoria important al Congrés a favor de la reforma federal", encara que "és veritat que amb posicions diferents". "Que la legislatura serà la d'aquest debat, segur. Crec que això donarà una sortida al conflicte que s'està plantejant des de Catalunya. No veig una altra sortida que no sigui aquesta i les condicions favorables perquè passi es produiran després de les generals", ha assenyalat.

A aquesta reforma, els socialistes pretenen "invitar tothom", ja que no volen "fer una reforma contra ningú o d'uns contra altres, com altres etapes de la història", sinó "entre tots", per la qual cosa "no renunciem a convèncer el PP", ja que aquesta reforma "ha de ser filla del consens i, si no, no reeixirà".

Iceta ha admès que gairebé és impossible convèncer els catalans que volen la independència i votarien en contra d'aquesta reforma, però ha apuntat que "una majoria de catalans votarà que 'sí'". "En el 9-N ja es va veure el perímetre de gent que vol la independència. Ara necessitem un mecanisme per veure quanta gent voldria un nou acord. Una majoria de catalans estarien a favor d'una reforma constitucional", ha augurat.

Reconeixement nacional i pacte fisca solidari

Una reforma que hauria de, segons el seu parer, contemplar per exemple aspectes com el reconeixement de Catalunya com nació i la singularitat catalana; el blindatge de competències i l'autogovern, per evitar conflictes competencials; un pacte fiscal solidari, però que incorpori el principi d'ordinalitat; un Senat federal a l'estil alemany; i el blindatge de competències de llengua, cultura i educació en comunitats amb llengua pròpia. "Un paquet així de reforma constitucional tindria el suport majoritari dels catalans", ha insistit Iceta. "O hi ha una via legal o és un camí condemnat al fracàs. Sabem que dir això molesta, perquè sembla que limitis el somni de molta gent, però el que intentem és dir la veritat".

En tot cas, el dirigent del PSC ha ressaltat que les enquestes comencen a apuntar que són més els que volen un nou acord que els que volen trencar, i per això "la idea d'una Espanya federal -ha remarcat- s'ha obert molt camí a Catalunya". "Molts ciutadans comencen a veure que és una sortida racional, que garantiria millor els interessos de Catalunya i que és factible. És veritat que no és immediata, però la independència tampoc. I així com crec que la independència no és factible, la continuïtat de la situació actual, tampoc", ha sentenciat.

stats