Política 08/07/2014

Miquel Iceta: "Amb l'actual pregunta no hi haurà consulta, i ho sap tothom"

El futur primer secretari del PSC diu a Catalunya Ràdio que "saber què opina Catalunya sobre la doble pregunta actual" no li interessa "gens"

Ara
2 min
Miquel Iceta durant la roda de premsa d'aquest dimarts, l'endemà d'anunciar que opta a liderar el PSC / CÈLIA ATSET

BarcelonaMiquel Iceta està convençut que amb l'actual pregunta de la consulta sobre l'autodeterminació de Catalunya, pactada per CiU, ERC, ICV-EuiA i la CUP, no hi haurà procés referendari, i per això proposa introduir-ne una altra que insti el Govern a pactar amb l'estat espanyol. "Amb l'actual pregunta no hi haurà consulta, i ho sap tothom. Aquest tall el poden guardar per al 9 de novembre", ha dit Iceta en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', en què, tanmateix, ha refermat el seu suport al dret a decidir, però ha afirmat: "Saber què opina Catalunya sobre la doble pregunta actual no m'interessa gens".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta, únic candidat a primer secretari del PSC, ha subratllat que l'escepticisme al voltant de la celebració de la consulta és generalitzat, per això "tothom parla de plebiscitàries, perquè ningú creu que s'acabi celebrant" tal com està formulada, ha insistit.

El candidat socialista va fer pública ahir la seva proposta de pregunta, que insta el Govern a negociar amb l'Estat per millorar l'encaix de Catalunya dins d'Espanya, i que inclou un pacte fiscal solidari, reconèixer el caràcter nacional de Catalunya i blindar les competències en llengua, cultura i "educació", ha afegit avui. Pel candidat a liderar el PSC, aquesta és l'única fórmula possible per fer viable una consulta a Catalunya. Tant és així que assegura que "els que no volen la consulta" estan "encantats" amb l'actual pregunta perquè saben que, així, "no es farà".

"Era un moment per a algú com jo"

Iceta afronta amb "optimisme" el nou repte de liderar el PSC en un moment en què el partit "està molt malament", ha admès ell mateix. En aquest sentit, ha reconegut que porta "tota una vida" preparant-se per a aquest moment. "Espero no fallar, pel que m'hi va", ha assegurat. Sobre l'absència d'altres candidats a primer secretari, Iceta ha reconegut que, possiblement, aquest "era un moment" per a algú com ell. "Acabar de desgastar algú que ja ho està una mica no em sembla malament", ha afirmat.

Sobre el seu futur lideratge, Iceta ha admès que canviaran "cares" i "cadires", però "no canviarem la línia política del PSC", ha reconegut. I, alhora que ha ofert "voluntat de suma", ja ha avançat que no donarà llibertat de vot als seus diputats. "Mentre les llistes siguin tancades, la disciplina de vot és gairebé obligada", ha admès Iceta, que ha fet una crida "que no es demani al PSC el que no es demana als altres partits".

Sobre el pas enrere de Bustos, que ahir va anunciar que deixa del tot la política, Iceta ha assegurat que ell no l'hi ha demanat, tot i que "aprova" la decisió de l'exalcalde de Sabadell.

stats