Política 06/04/2015

Iceta vol que Pedro Sánchez sigui candidat a la Moncloa i creu que Díaz "culminarà" el seu mandat a Andalusia

El primer secretari del PSC assenyala que ell i el partit seran "neutrals" si el secretari general del PSOE i la presidenta andalusa s'enfronten en unes primàries

Europa Press
2 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta / ACN

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha apostat aquest dilluns perquè el secretari general del PSOE sigui el candidat socialista a la presidència: "Jo vull que Pedro Sánchez sigui el pròxim president del Govern. No em quedo a mitges". "Avui hi ha un candidat natural que és el secretari general del partit i té tot el meu suport. A mi m'encantaria que fora candidat i que guanyés", ha assegurat el líder dels socialistes catalans en una entrevista d'Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha reivindicat que Sánchez és un líder del PSOE fortament legitimat, ja que ha estat elegit mitjançant primàries obertes als militants, i ha celebrat que es tornin a proposar primàries per elegir el candidat a la presidència del Govern. "Mentre les primàries no es convoquen i només hi ha un candidat a la vista –Sánchez ja ha declarat que pensa concórrer–, és obvi que té tot el meu suport", ha sentenciat Iceta, que concorrerà a les primàries del PSC per ser el pròxim candidat socialista a la Generalitat.

A més a més, està convençut que la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz, complirà amb el seu mandat renovat de quatre anys en aquesta comunitat i no li disputarà a Sánchez la candidatura: "Crec que culminarà el seu mandat, sobretot per la qual cosa ella diu". "El que li sento dir, permanentment, és que té un compromís amb Andalusia i no tinc cap motiu per dubtar de la seva paraula", ha sentenciat sobre Díaz, que va guanyar les eleccions andaluses per àmplia majoria el 22 de març. En el cas que Díaz decideixi disputar-li la candidatura a les generals a Sánchez, Iceta i el PSC no prendran partit: "El PSC serà neutral i jo el que més. El PSC i el PSOE són dos partits diferents, que tenen una relació federal molt estreta, però diferents".

Aquesta diferència, segons Iceta, implica que la direcció dels socialistes catalans ha de mostrar un "respecte exquisit" pels procediments del PSOE, i ha recordat que ell mai ha revelat a qui va votar a les primàries per a líder del partit que van enfrontar a Sánchez, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias.

Si Díaz o un altre membre del PSOE li disputen a Sánchez la candidatura a la presidència del Govern, hi hauria primàries i serien el 26 juliol, el mateix dia en què el PSC farà les seves primàries a la Presidència de la Generalitat i per elegir el seu candidat a les generals.

Iceta va sentir "tristesa" fa una setmana amb la sentència condemnatòria a l'exalcalde de Sabadell Manel Bustos; el seu germà, Paco Bustos; l'exsecretari d'Organització, Dani Fernández, i l'alcaldessa de Montcada i Reixac María Elena Pérez. Ha defensat que el codi ètic del PSC és suficient per enfrontar-se a casos d'imputacions com aquest i ha conclòs que hi ha d'haver noves "regles" sobre els imputats, tot i que haurien de ser de caràcter general per a tots els partits.

Iceta ha donat suport la reforma del codi penal que proposa el PP pel que fa que l'imputat passa a denominar-se investigat: "Imputat fa la sensació que se li està atribuint un delicte. Per contra, la denominació d'investigat li dóna més precisió a la figura".

stats