35 anys de la Constitucó espanyola del '78
Política 02/12/2013

Miquel Roca: "Una Constitució d'ampli consens, no la veig possible avui"

En una entrevista al diari 'El País, l'exdirigent de CiU, i un dels pares de la carta magna, "dóna per trencat l'esperit constitucional" i advoca pel diàleg per solucionar les tensions entre Catalunya i Espanya

Ara
1 min

BarcelonaMiquel Roca no veu possible una Constitució "d'ampli consens" a l'estat espanyol en el context actual i, com a pare de la carta magna, reconeix que sent "frustració" pel fet que s'hagi "trencat" l'esperit constitucional del 78. L'advocat i exdirigent de CiU fa aquestes reflexions en una entrevista que publica aquest dilluns 'El País', en la primera d'una sèrie d'entrevistes i informacions especials per al 35è aniversari de la Constitució.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Roca reivindica l'exercici de "consens" que va significar la carta magna, i assegura que hi va haver una redacció "voluntàriament ambigua" per fer "un text flexible". Tanmateix, diu que "les normes, o es canvien o s'interpreten", i reconeix que "no es poden petrificar".

Diàleg com a solució

L'exdirigent de CiU evita opinar sobre el procés sobiranista i el paper que hi juga el president de la Generalitat, Artur Mas. Tanmateix, advoca pel diàleg i considera que la tensió en les relacions entre Catalunya i Espanya no rau en problemes "constitucionals", sinó "polítics", en què la clau és defugir de "blancs i negres". En aquesta línia, reconeix que a la situació actual de xoc de trens no s'hi ha arribat per una sola causa, però aposta pel diàleg, per molt allunyades que semblin les postures inicials: "Jordi Solé Tura, Gregorio Peces-Barba i jo ens vam asseure a parlar amb Manuel Fraga, que el 1978 representava l'herència més directa del franquisme. ¿Hi ha més diferències entre alguns protagonistes del moment de les que hi havia entre nosaltres? Hi ha menys possibilitat d'entesa avui? Seiem i parlem", conclou l'advocat.

stats