entesa Catalunya-Espanya
Política 11/04/2011

Miquel Roca i Junyent, a 'Els Matins de TV3': “El futur d'Espanya passa per un canvi d'actituds i per una recuperació del lideratge” polític

En una entrevista al programa de TV3, l'advocat i polític català ha dit que la desafecció del poble català vers Espanya es deu a la pèrdua de confiança i que aquesta només es podria reconstruir "recuperant l'esperit de la Constitució del 78"

Redacció
3 min
Miquel Roca Junyent, advocat i polític català

BarcelonaL'advocat i polític català Miquel Roca i Junyent, un dels pares de l'actual Constitució espanyola, ha estat als Matins de TV3 per parlar del llibre Encara ens podem entendre?, una recopilació de converses entre ell i l'expresident espanyol Felipe González, fet amb la col·laboració del periodista Lluís Bassets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Roca ha dit que no està sorprès amb els resultats globals de les consultes sobre la indepèndencia fetes en les cinc onades, ja que la desafecció política és latent a Catalunya, i ha afegit que “el català emprenyat té un gruix que vol dir la seva”. L'advocat ha remarcat la importància que “des de Madrid se sàpiga llegir aquesta dada” i ha dit que “Catalunya té el dret de ser escoltada i els altres tenen el deure d'escoltar”.

L'advocat ha remarcat que aquesta desafecció es deu, principalment, al fet que la població ha perdut la confiança en el pacte constitucional. Segons Roca, “l'esperit del pacte era accpetar la voluntat sòlida de Catalunya d'arrelar-se en el seu autogovern i de créixer”, i ha afegit que la sentència sobre l'Estatut del Tribunal Constitucional, de la qual ha dit que “és més política que jurídica”, va fer que “la ciutadania digués que no vol seguir a l'expectativa i a l'espera”.

Roca també ha explicat que, cronològicament, “el trencament de l'esperit del pacte constitucional" es va començar a gestar a partir de la segona legislatura d'Aznar i que "ha culminat amb la sentència de l'Estatut". L'advocat ha afegit que la sensació de cansament no només es percep entre els catalans sinó també en la resta de societat espanyola, de la qual ha dit que és molt “desconeixedora de la realitat catalana”.

Roca s'ha proclamat més partidari de la “recuperació de l'esperit de la Constitució” que no pas d'un “nou pacte constitucional”, ja que considera que pot haver-hi molta gent que estigui en contra de redactar una nova Constitució. En aquest sentit, ha recordat que aquest esperit ha de ser “fer un esforç per entendre la complexa realitat plurinacional de l'Estat espanyol”.

L'advocat ha posat un especial èmfasi en el fet que “el futur d'Espanya passa per un canvi d'actituds” i que actualment “hi ha una falta de lideratge” polític, afegint que aquest lideratge “es posa de manifest en èpoques crítiques” i que els que l'han d'exercir han de saber “tenir un missatge de realitat i no han de caure en la demagògia del populisme”. En aquest sentit, Roca ha dit que, actualment, els dos partits majoritaris a Espanya s'alimenten “amb l'atac a l'adversari” i que el fet que no dialoguin fa que no es pugui progressar. Roca ha recordat que "entre els pares de la Constitució hi havia discrepàncies" però que "es va poder arribar a un acord" perquè tots tenien “un projecte polític clar”, cosa que manca als partits polítics actuals. L'advocat ha conclòs que “és insòlit que els dos líders polítics espanyols no es parlin” i ha sentenciat que “Espanya té molta por al diàleg” perquè “sovint, parlant s'arriba a acords”. Roca també s'ha pronuciat en contra dels que culpabilitzen les comunitats autònomes de la crisi econòmica espanyola i ho ha qualificat de “bestiesa i absurditat”.

Sobre el llibre, que des del títol planteja si l'entesa entre Catalunya i Espanya encara és possible, Roca ha dit que entén que hi hagi "gent que digui no", afegint que fins i tot ell a vegades també s'hi apuntaria, però ha afegit que “genèticament i per edat” encara té l'esperança que hi hagi la manera d'entendre's, tot i que no li pertoca a ell dir quina és la fórmula per aconseguir-ho.

stats