Política 06/06/2015

Iceta fa el pas definitiu per ser candidat el 27-S

El primer secretari del PSC anuncia que es presenta a les primàries del 26 de juliol i proclama que hi ha "PSC per estona"

Sara González
3 min
Miquel Iceta durant la roda de premsa d'aquest dimarts, l'endemà d'anunciar que opta a liderar el PSC / CÈLIA ATSET

BarcelonaEl primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ja ha fet un pas endavant per ser el candidat a la presidència de la Generalitat a les eleccions del 27 de setembre. Durant el consell nacional que celebra el partit aquest dissabte ha formalitzat la seva precandidatura a les primàries del 26 de juliol i ha lliurat el document per iniciar la recollida d'avals. "Si així ho voleu, com a candidat socialista en les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, m'hi deixaré la pell", ha anunciat Iceta gairebé un any després d'haver assumit el timó del partit un cop Pere Navarro va decidir que dimitia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iceta ha recordat que quan va assumir la responsabilitat d'encapçalar el partit ho va fer disposat a assumir "totes les conseqüències i fins al final", i és per això que ha decidit tornar a posar-se a primera fila en un moment en què el partit pateix, i molt, en cada combat electoral. El del 27-S, justament, es preveu especialment difícil per als socialistes i, tret d'Iceta, difícilment cap altre membre del partit està predisposat a disputar-li amb èxit les primàries. Tot i això, el primer secretari -que en un principi deixarà aquest càrrec al congrés previst per a final d'any o principi del 2016- ha assegurat que assumeix el repte "de forma lliure i entusiasta".

Iceta ha titllat aquests últims quatre anys de "perduts" i plens d'"embolics" que ell està disposat a resoldre. "No volem dividir els catalans en una baralla en la qual hi hauria un 40% de perdedors", ha etzibat referint-se al procés sobiranista. La seva bandera, ha insistit, serà la del diàleg entre governs per guanyar en competències sense sortir d'Espanya. Conscient, a més, que el president que surti del 27-S no guanyarà amb majoria absoluta, ha ofert el seu partit com a garantia per treballar "per a l'acord".

El líder del PSC ha reiterat que les eleccions municipals del 24-M han demostrat "la solidesa" dels equips on ja governaven però també el "retrocés" en aquells indrets on els socialistes eren l'oposició. Ha reconegut dificultats per implantar-se en la Catalunya interior i per penetrar entre els votants joves, però a la vegada ha reivindicat que, encara que hagin perdut prop d'un miler de regidors, el PSC segueix sent una força municipalista important a Catalunya. "Aquestes eleccions municipals han demostrat que hi ha PSC per estona", ha sentenciat.

No més llistes fantasma

Això sí, Iceta assumeix que el partit "ha de canviar" tant la seva manera de fer política com la de relacionar-se amb la ciutadania. En aquest sentit, però, ha assegurat que no cal esperar al congrés per fer aquests canvis i, d'entrada, ja ha proposat una mesura molt concreta: no tornar a presentar llistes fantasma. De fet, ha assumit que en van presentar 128 i ha subratllat que només a 36 no han obtingut cap suport. "D'aquí a quatre anys el PSC només hauria de presentar llistes ben arrelades al territori", ha advertit.

Quan falta una setmana per a la constitució dels ajuntaments, Iceta ha reiterat la voluntat del seu partit d'arribar a acords municipals amb altres formacions. En el cas de Barcelona, ha insistit que "no convé" que hi hagi un govern amb l'únic suport d'11 regidors d'un total de 41 i ha recordat que els socialistes estan disposats a ajudar en la governabilitat sense esperar que passi el 27-S. Ha burxat també en les contradiccions de les plataformes en les quals participen partits com Podem. En aquest sentit, ha afirmat que "no deixa de ser estrany" que els mateixos que consideren que el PSC té l'obligació de donar suport a Badalona a la candidatura Badalona en Comú perquè és la llista més votada, trobin "encertat" que Terrassa en Comú "maniobri per evitar la investidura de l'alcalde del PSC", Jordi Ballart, cap de la llista més votada a la ciutat. "No sobra fer una crida a la coherència", ha etzibat.

stats