Política 29/10/2019

Vehí: "Anem al Congrés a sacsejar l'independentisme i l'esquerra espanyola"

La candidata de la CUP creu que l'autodeterminació "només vindrà per un desbordament de l'Estat"

Ara
3 min
La candidata de la CUP a les eleccions del 10-N, Mireia Vehí, ahir adurant la presentació de l'estratègia electoral l Congrés de Diputats

BarcelonaTan sols 24h després que la CUP es desplacés fins a Madrid per presentar la seva proposta "d'intervenció electoral per a la ruptura" en el marc de les eleccions del pròxim 10 de novembre, la cap de llista sentencia: "Anem al Congrés a sacsejar l'independentisme i l'esquerra espanyola". Amb aquesta contundència s'ha expressat aquest dimarts al matí la candidata de la formació per Barcelona, Mireia Vehí, que ha insistit que els anticapitalistes no volen "traslladar la sobirania a Madrid", sinó que "la volen aquí". Una estratègia que ha recriminat a "alguns partits independentistes" amb representació a les corts espanyoles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"L'exercici de l'autodeterminació només vindrà per un desbordament de l'Estat o perquè la comunitat internacional forci un referèndum", ha reflexionat Vehí. Per assolir-ho, la cara visible de la candidatura (conformada pels exdiputats Albert Botran i Eulàlia Reguant entre d'altres) ha explicat que la CUP es mou en la lògica de la desobediència civil. "Permet accions massives i transversals que desborden", ha subratllat, i ha afegit que, a més, "té una trajectòria molt potent de consecució de drets". "Anem a fer de caixa de ressonància, a impedir que es tanqui per dalt allò que es va obrir per baix", ha sentenciat.

Sobre la possibilitat que la CUP només participi en algunes comissions, tal com va manifestar la formació, Vehí ha ironitzat a 'El Matí' de Catalunya Ràdio: "Si diem que el Parlament és Màtrix, el Congrés és alguna cosa similar a Mart". Amb aquesta frase, la cap de llista anticapitalista ha volgut expressar que els caldrà "aterrar" en les dinàmiques de la cambra espanyola i que, per tant, no tanquen la porta a res. "A poc a poc veurem com articulem la política", ha explicat Vehí, que ha admès: "No confiem que l'articulació de les majories parlamentàries ens permeti la consecució de drets".

Força independentista

Per bé que algunes enquestes ja vaticinen la irrupció dels anticapitalistes amb fins a quatre escons -així ho recollia ahir el sondeig d'El Periódico-, els números semblen indicar que les forces independentistes podrien obtenir, com a mínim, la meitat dels escons des de Catalunya cap a la cambra espanyola. Ara bé, Vehí creu que "no només serveix comptar-nos a les urnes", sinó que cal tenir en compte els "milers de persones que surten al carrer perquè això pugui continuar".

Sobre la força independentista que podria traslladar-se al Congrés si es complissin les enquestes i la possible unitat d'acció amb Esquerra i JxCat, la cupaire ha apuntat que "dependrà" de l'estratègia d'ambdues formacions. "Si ERC manté la crítica frontal al PSOE i JxCat també, ens podrem entendre", ha contemplat Vehí que, tanmateix, ha matisat: "tot això tenint en compte que l'esquerra espanyola a l'altra banda no estigui disposada a parlar d'amnistia, d'autodeterminació i de drets".

L'acció des de Catalunya

Més enllà de l'estratègia que adoptarà al Congrés en cas d'obtenir representació, la CUP es referma en la "desobediència civil", però també institucional. "L'Estat nega sistemàticament la resolució del conflicte", ha analitzat Vehí, i per això ha indicat que "cal veure de quina manera la desobediència s'articula als municipis i com s'interpel·la a la comunitat internacional". "La desobediència té un cost", ha advertit.

Així, Vehí ha opinat també sobre les protestes que en les últimes dues setmanes s'han produït a Catalunya arran de la sentència del Procés i ha observat que les persones que han sortit al carrer "són molt joves". "Envien un missatge molt clar que va més enllà de l'independentisme: que no tenen futur", ha reflexionat, i ha sentenciat: "Això és molt dur, és un fracàs".

stats