SOCIETAT CIVIL
Política 18/12/2014

Missatge de Forcadell als actors polítics: no hi ha alternativa a l’acord

La presidenta de l’ANC obre la porta a replantejar la prioritat per la llista unitària

Oriol March
3 min

BarcelonaA l’escenari hi havia dues cadires, però ràpidament va abandonar la que li pertocava per dirigir-se al públic a peu dret. “No sé parlar asseguda”, va confessar. El primer avís: “Si hagués vingut aquí abans del 9-N m’hauríeu preguntat si votaríem. Ara la pregunta que em fan és si es posaran d’acord. Estic segura que serà així”. Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), es va dirigir en aquests termes al públic que omplia el Cercle de Gràcia per escoltar-la. Qui s’ha de posar d’acord? No va fer servir noms, però es referia a Artur Mas i Oriol Junqueras, que aquests dies han de debatre en privat sobre la fórmula de les eleccions plebiscitàries. “Arribaran a un acord perquè no tenen alternativa”, va reflexionar Forcadell, que va insistir que els comicis han de ser com més aviat millor. Si pot ser, al febrer.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les eleccions plebiscitàries han causat un fort debat intern a l’Assemblea, marcat per la disparitat de posicions entre Convergència i ERC. Els nacionalistes prefereixen una llista unitària -suma de partits i societat civil-, mentre que els republicans són partidaris de diverses candidatures unides pel mateix paraigües independentista. L’ANC, segons va fer públic mitjançant la Declaració de Cornellà de principi de desembre, es va inclinar en un primer moment per la proposta de Mas, però està oberta a reformular la seva posició. “Es pot replantejar en qualsevol moment”, va assenyalar Forcadell, que va elogiar les dues fórmules.“La candidatura unitària està molt bé, perquè dóna un missatge al món, i l’altra opció busca recollir totes les sensibilitats sobiranistes”, va indicar, en un exercici d’equilibri fruit del delicat moment negociador entre Mas i Junqueras i del debat intern a l’ANC.

La presidenta de l’Assemblea es va mostrar partidària que “tothom cedeixi una mica”. “De moment ens hem de menjar els torrons i passades les festes nadalenques ja ho veurem”, va assenyalar Forcadell. Dimarts Mas va situar l’horitzó d’un possible acord en les dates posteriors a Nadal a través d’un discurs en què va demanar “més col·laboració i menys confrontació” als partits sobiranistes a l’hora d’abordar les eleccions sobre la independència. Uns comicis que, segons Forcadell, poden ser prohibits per l’Estat.

“Net de corrupció”

La dirigent independentista va acabar la intervenció amb un dels seus hits habituals quan volta pel territori: “Us poso deures, que consisteixen que cadascú de vosaltres convenci un indecís”. És en aquest escenari que va situar la feina actual de l’Assemblea, que segons ella s’ha de basar a eixamplar la majoria social a favor de la plena sobirania. “Hem de ser molt generosos. Ens és igual qui és independentista des de la primera comunió i qui ho serà demà, el més important és que aquest sigui el país de tots”, va indicar Forcadell. Aquest “país de tots” ha d’estar caracteritzat per ser “més just, més net de corrupció i més democràtic”. L’esment a la corrupció lliga amb les demandes d’ERC i d’ICV fetes en les conferències posteriors al procés de participació del 9 de novembre.

¿S’ha de convertir l’Assemblea en un actor polític tradicional per aconseguir la independència? Aquesta és una possibilitat que s’apunta des de determinats sectors del sobiranisme, especialment en cas que Mas i Junqueras no es posin d’acord per les plebiscitàries. “Si l’ANC ha de ser un nou actor ho han de decidir el secretariat i els socis. Però el que tenim aprovat és que seguim com fins ara. Pot canviar? Sí, s’ha de decidir en assemblea”, va reflexionar la presidenta de l’entitat.

Amb les preguntes del públic, entregades per escrit al moderador, també es veia l’interès a saber si Mas i CiU tenen intenció d’arribar fins al final en el procés sobiranista. “Mai s’hauria pensat que estaria liderant aquest procés. Si tira endavant, Mas passarà a la història com un heroi. Si no ho fa, se’l recordarà com un traïdor”, va considerar Forcadell, que va afegir que “tot el que ens ha dit, ho ha complert”. La líder de l’ANC va ser especialment insistent a l’hora de reclamar l’entesa entre CDC i ERC, perquè se’ls “necessita a tots dos per la independència”.

L’auge de Podem

Interpel·lada sobre si seria millor una Espanya governada per Podem que no pas una Catalunya liderada per Mas, Forcadell va respondre que el president ja ha dit que es retiraria en cas d’aconseguir guanyar les eleccions i tancar el camí cap a la independència. La dirigent de l’ANC, amb vista de l’entrada segura del partit de Pablo Iglesias al Parlament, va considerar que “si ho demanen” no tindran cap problema per entrar al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

stats