Política 11/12/2015

Iglesias, la seva musa valenciana i 'la madre que los parió'

El líder de Podem, Mónica Oltra i Joan Baldoví obvien el debat identitari i es focalitzen només en la corrupció en el primer míting al País Valencià aquesta campanya

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Joan Baldoví, Pablo Iglesias i Mònica Oltra al míting de Compromís-Podem a Alacant / EFE

AlacantSona l'últim disc de la Gossa Sorda, el discursos comencen en català, el 'hashtag' #éselmoment presideix l'escenari... Però al míting de Podem a Alacant no hi ha lloc per al debat identitari. A diferència de com va arrancar la campanya des de Cadis i del compromís explícit amb el referèndum que Iglesias va assumir des de Barcelona, aquí no es parla de llengua, ni de dret a decidir. Les samarretes i els globus morats de Podem eclipsen el taronja de Compromís, tot i ser el primer nom en la marca electoral pel 20-D. Un nom que els candidats de Podem capgiren sense miraments. "El País Valencià no és Catalunya, allà tot és més madur", admet un membre del consell general de Compromís amb una de les poques samarretes taronges entre les 4.000 persones concentrades al Centre de Tecnificació d'Alacant.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha trepitjat per primera vegada terres valencianes en campanya el mateix dia que C's i PP també han concentrat forces a Alacant. Però la mobilització no ha estat ni molt menys comparable. Poc més de 600 persones ha reunit Albert Rivera al palau de congressos i la caravana de periodistes que acompanya Mariano Rajoy ni s'ha desplaçat fins a Oriola, on el PP ha suspès l'acte després de confirmar-se la mort d'un policia espanyol a Kabul.

Fa sis mesos Podem trepitjava el mateix escenari amb una dura càrrega a PSOE en plena campanya pel 24-M. "Els socialistes de cor saben que cal votar morat", cridava Iglesias davant d'un poliesportiu igual de ple. Aquest divendres, però, només ha tingut dards per al Partit Popular. Cap referència a uns socialistes que governen amb Mónica Oltra com a vicepresidenta.

Sense dret a decidir sobre la taula ni dards al PSOE ni a C's, Compromís i Podem han optat per un únic denominador comú: la lluita contra la corrupció. "El senyor Rajoy està avui a Orihuela [sic] i crec que se li acabarà el saldo del mòbil d'enviar SMS de 'Sé fuerte', 'Sé fuerte', 'Sé fuerte', 'Sé fuerte', Sé fuerte'", ha dit Iglesias només començar la seva intervenció.

De l'efecte Colau a l'efecte Oltra

Poques vegades aquesta campanya Iglesias compta amb un taloner de luxe. Ada Colau s'ha convertit en el seu gran revulsiu a Catalunya -on dissabte se suma a la caravana d'Iglesias a Badalona-, i diumenge s'espera que també ho sigui a Madrid en l'acte central de campanya, així com també el de clausura a València. Un grup de joves sortia aquest divendres del míting ja preguntant-se si compraven bitllets per anar a València. "Que Colau és molta Colau, eh?", comentaven.

L'altra musa de Pablo Iglesias és, també, Mónica Oltra. Que ha revolucionat el poliesportiu a crits d'"És el moment", el lema que aglutina Compromís i Podem al País Valencià. "Que bonic fan el taronja i el morat junts", ha dit només començar recordant la importància d'una aliança que es va teixir 'in extremis'.

El discurs, majoritàriament en català (mentre que tots els candidats de Podem han parlat en castellà), ha carregat bàsicament contra la corrupció i ha enviat el seu particular 'tic-tac' a Mariano Rajoy. "Totes les legislatures tenen alguna cosa, i és que s'acaben", ha dit per acabar amb el govern de "les targetes 'black' i 'la madre que los parió'".

El País Valencià, tres països en un

Per a Oltra, la "nostra pàtria ha de ser sempre un altre ésser humà". Així ho ha reivindicat en el seu discurs. El seu perfil, poc reivindicatiu pel que fa el discurs lingüístic i identitari al País Valencià, casa a la perfecció amb el que buscava podem per poder convertir aquesta comunitat en un graner el 20-D. "Mónica Oltra sí que ens representa", assegurava Iglesias fa unes setmanes.

Joan Baldoví, diputat fins ara de Compromís i número u per València de la coalició, és l'altra cara de la moneda de l'acord. Teloner al míting a Alacant, la direcció de Podem no creu que sigui la millor cara per recollir vots. "Oltra s'associa sobretot a la corrupció i no entra en temes lingüístics", asseguren fonts de Podem.

Per a la formació morada, la Comunitat Valenciana -així l'ha anomenat Iglesias- són tres països en un on cal trobar un denominador comú. Oltra representa aquesta marca, i ha estat disposada a ser la musa d'Iglesias des del primer moment.

stats