PACTE FISCAL
Política 23/03/2011

Mas-Colell: “L’actual model de finançament ja és vell i està superat per les circumstàncies”

El conseller d’Economia diu que el dèficit fiscal català és “excessiu”, però discrepa que amb la independència Catalunya solucionés totes les seves mancances econòmiques. Solidaritat proposa un pacte nacional per a la sobirania fiscal

M.colomer
2 min

BarcelonaEl conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, ha considerat avui que el model de finançament pactat el 2009 pel tripartit “ja es pot considerar vell i superat per les circumstàncies”, després que hagi considerat provat que el govern espanyol no el compleix. En resposta a una interpel·lació del diputat de Solidaritat Catalana Uriel Bertran, Mas-Colell ha coincidit que l’actual dèficit fiscal és insostenible.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bertran ha proposat un pacte nacional per a la sobirania fiscal, és a dir, en defensa del concert econòmic, perquè Catalunya pugui situar-se al nivell dels països més competitius i superi les dificultats financeres que ha imputat bàsicament al dèficit fiscal, els diners que paga Catalunya a l’Estat i no tornen en forma d’inversió.

Mas-Colell ha coincidit amb “bona part” del diagnosi que ha fet Uriel Bertran, però ha discrepat que amb “una mena de declaració d’independència” el país superi les adversitats econòmiques. Això sí, ha deixat clar que els “problemes fiscals” de Catalunya “no es deuen exclusivament, ni de bon tros, al moment econòmic actual”: “La insuficiència fiscal de base la tenim des de sempre i la continuem tenint a pesar que la cosa es pugui emmascarar per la situació actual, i per això obrim la perspectiva del pacte fiscal”.

Després de reclamar de nou la publicació de les balances fiscals per part del govern espanyol –ha assegurat que a Catalunya ja s’ha engegat el procés per publicar les balances pròpies–, ha carregat contra Zapatero per negar-se a fer-les públiques. Bertran ha demanat que el pacte fiscal impliqui que la Generalitat recapti, gestioni , liquidi i inspeccioni tots els impostos, a més de capacitat normativa també sobre tots ells, que es faci abans d’anar a Madrid a reclamar-lo una consulta popular per legitimar la demanda i “si Madrid no acata, dret a decidir i declaració unilateral d’independència”.

“Potser són els anys o altres coses, però quan vostè diu que la plena ocupació i reactivació només depèn que Madrid acati una mena de declaració d‘independència, he de dir que no, que espero que no sigui així, no veig Madrid acatant-ho demà passat”, ha alertat Mas-Colell, que, a més, ha rebutjat qualsevol dirigisme de la despesa des de l’Estat: “Amb els impostos hem de poder fer el que ens doni la gana”.

stats