Política 06/03/2014

Monago: "La pela és la pela. Jo no tinc cap problema amb Catalunya"

El president extremeny insinua que la Generalitat no tornarà els diners del fons de liquiditat autonòmic

Joan Rusiñol
2 min

MadridL'endemà de presentar les seves balances fiscals, el president d'Extremadura, José Antonio Monago, ha tornat a carregar contra el suposat tractament privilegiat que rep Catalunya per part del govern espanyol. En un esmorzar a Madrid, el polític del PP ha acusat els catalans de ser beneficiaris del gruix de les inversions de Foment els últims anys. A més, ha assegurat que això passa mentre incompleix sistemàticament el dèficit. Per això, ha reclamat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que apliqui amb rigidesa la llei d'estabilitat pressupostària.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i dedicar bona part de la intervenció a denunciar la situació catalana, ha afirmat que ell no té "cap problema amb Catalunya" mentre "les seves activitats no lesionin" els seus interessos. No obstant això, ha dit amb un cert accent català que "la pela és la pela". Ha afirmat que alguns polítics catalans no aturen les reivindicacions malgrat els esforços que, segons ell, ha fet Espanya per fer sentir còmodes els catalans a l'Estat.

Justificació de les balances

Monago ha justificat, des de la capital espanyola, els números que va fer públics ahir Extremadura, que afirmen que Catalunya és el territori amb més finançament per habitant. A preguntes de la premsa, ha avalat que es comptabilitzin els diners de crèdits com el fons de liquiditat autonòmic (FLA) com a finançament. De fet, ha anat més enllà i ha insinuat que la Generalitat no tornarà aquests diners per compensar el saldo negatiu de les balances fiscals. Es dóna la paradoxa que els seus comptes amaguen aquesta situació, és a dir, que els catalans aporten més del que després reben.

El president de la comunitat autònoma també ha fet una proposta molt directa a Mariano Rajoy perquè blindi per llei un 1% del pressupost per garantir un mínim al fons de compensació interterritorial que permeti una progressiva convergència entre autonomies, tenint molt en compte el nivell de renda i d'atur.

A l'esmorzar hi han assistit la ministra de Foment, Ana Pastor; d'Ocupació, Fátima Báñez; el president de Madrid, Ignacio González, i representants de la cúpula del PP, com el vice secretari general del partit, Carlos Floriano. A Monago l'ha presentat l'ambaixador d'Israel a Espanya, Aron Bar. Fa poc el president espanyol va haver de demanar disculpes per dir que l'estat espanyol es converteix en un "mercat de jueus". "No podem ser tolerants amb aquest tipus d'expressions”, ha dit l'ambaixador, que malgrat tot no té "cap dubte de l'amistat [de Monago] cap a Israel i el poble jueu".

stats