Política 10/08/2018

L'ANC i Òmnium no proposaran accions contra Felip VI el 17-A

La CUP ha anunciat que no participarà en els actes oficials d'homenatge a les víctimes degut a la presència del monarca a Catalunya

Ara
3 min
Al final de l'acte, els participants s'han apropat al memorial improvisat sobre el mural de Miró de La Rambla

BarcelonaLa presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, ha descartat aquest divendres que l'Assemblea es plantegi proposar accions contra la presència de Felip VI. "No impulsarem coses que interfereixin en un dia que és de respecte a les víctimes", ha aclarit Paluzie, que ha defensat que les víctimes han de posar-se al centre dels actes i s'han de respectar. A més a més, ha anunciat la convocatòria, juntament amb Òmnium Cultural, d'un acte a l'exterior de la presó de Lledoners el mateix dia a la tarda per agrair la feina al cos dels Mossos i per denunciar l'absència del major Trapero i de Quim Forn, que van tenir un paper clau en els atemptats.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per la seva banda, la CUP ha anunciat que no participarà en els actes oficials d'homenatge a les víctimes dels atemptats del 17-A divendres que ve. Així ho ha confirmat la diputada cupaire Natàlia Sànchez als micròfons d''El món a RAC1'. Sànchez ha explicat que, malgrat que la solidaritat de la CUP amb les víctimes dels atemptats és total, consideren que no poden participar en actes on hi ha el monarca espanyol, "que és còmplice de la negociació i la compravenda d'armes que genera un conflicte global i té a veure amb la situació que porta als atemptats de Barcelona i Cambrils". La CUP també ha instat el Govern a absentar-se en els actes pel mateix motiu.

Manifestació de monàrquics en suport a Felip VI

Paral·lelament, la Unió Monàrquica d'Espanya ha convocat una manifestació de suport a Felip VI a Barcelona el mateix dia dels actes d'homenatge a les víctimes. L'entitat ha anunciat que la manifestació es convoca per estar al costat del rei davant les crítiques del president de la Generalitat, Quim Torra, i els independentistes, després que s'advertís al rei que no està convidat a l'acte d'homenatge.

Sota el lema "Catalunya amb el seu rei", la concentració es farà divendres a les deu del matí a la font de Canaletes. Serà mitja hora abans que comenci l'acte oficial per retre homenatge a les víctimes dels atemptats de l’any passat a Barcelona i Cambrils, que se celebrarà a dos quarts d'onze a la plaça Catalunya.

La setmana passada el president de la Generalitat, Quim Torra, va afirmar sobre la presència del rei a l'acte que no se l'havia "convidat", i que ell no assistiria a cap acte organitzat per la Casa del Rei. Tot i així, va assegurar que ell assistiria a qualsevol acte que se celebrés a Catalunya.

Cunillera demana que s'eviti la confrontació

La delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, adverteix aquells que busquin un altre objectiu als actes del 17-A que no sigui "acompanyar les víctimes". "Tots serem jutjats pels nostres actes i haurem de donar resposta pel que hàgim fet", ha amenaçat en una entrevista a la Cope, en què ha dit que "no hauríem de deixar que res enterbolís aquest objectiu" de "mostrar el respecte, la proximitat i l'afecte cap a les víctimes i els familiars".

Cunillera s'ha mostrat convençuda que els actes aniran bé i ha cridat a la concòrdia i a "deixar per un instant el que ens separa per unir-nos al voltant de les víctimes". "Si algú s'entossudeix que surti malament, s'haurà d'estar alerta perquè no ho aconsegueixi", ha advertit. Cunillera, que ha defensat la presència de Felip VI als actes, en els quals "tothom està convocat", ha estès la mà al rei. "Sap que pot comptar amb la nostra col·laboració, només faltaria", ha dit, i ha afegit que s'asseguraran "que tothom pugui anar a l'acte".

stats