Política 09/09/2016

La Moncloa desacata el clam del Congrés i De Guindos no compareixerà en un ple extraordinari

Sáenz de Santamaría anuncia que el ministre només explicarà el cas Soria a la comissió d'Economia

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha comparegut a la comissió d'economia del Congrés. EFE

MadridEl ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, deixarà el seu escó buit si el Congrés li demana que comparegui en un ple extraordinari per explicar el cas Soria. La Moncloa ha decidit desoir el clam del Congrés i De Guindos només compareixerà a la comissió d'Economia, tal com ja va demanar fa una setmana per explicar la situació pressupostària d'Espanya i, de passada, el nomenament i renúncia de l'exministre d'Indústria per al càrrec de director gerent del Banc Mundial.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha defensat que el seu executiu, en estar en funcions, "no està sotmès al control de l'hemicicle". Branda, a més, que, sobre aquest tema, hi ha presentat un conflicte d'atribucions al Tribunal Constitucional (TC) entre els dos poders de l'Estat -el legislatiu i l'executiu-. L'alta instància no té previst pronunciar-se sobre aquest conflicte en uns mesos, segons han informat fonts jurídiques.

Tota l'oposició en bloc va aprovar ahir a la junta de portaveus del Congrés demanar la convocatòria d'un ple extraordinari la setmana que ve perquè De Guindos expliqués el cas Soria. Però la presidenta de la cambra, l'exministra Ana Pastor (PP), es va resistir a convocar-lo. Poques hores després i arran de les crítiques de tots els partits excepte els populars, Pastor va decidir rectificar i va anunciar que convocaria un ple en funció de "la disponibilitat del govern [espanyol] i de l'agenda del ministre".

La pilota, doncs, era al teulat de la Moncloa, que ha brandat de nou el seu 'no' a sotmetre's al control de la cambra. L'argument de Sáenz de Santamaría és que, des de les eleccions del 26-J s'han registrat fins a 60 peticions de compareixença de ministres. "El ple del Congrés no es pot convertir en l'escenari de precampanya d'unes següents eleccions", ha assenyalat.

stats