Política 29/08/2014

La Moncloa diu que Mas no arribarà a convocar el 9-N sota l'empara de la llei de consultes

Sáez de Santamaría diu que suspendran immediatament la llei amb un recurs al TC i que el president de la Generalitat ja no podrà firmar el decret per convocar el 9-N

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría. EFE

MadridEl govern espanyol diu que no vol "avançar-se als esdeveniments" sobre el 9-N, però de totes maneres assenyala que ja té planejat suspendre immediatament la llei de consultes que aprovi el Parlament amb un recurs al Tribunal Constitucional. Per la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sánez de Santamaría, és la manera d'evitar que el president de la Generalitat, Artur Mas, firmi el decret de convocatòria de la consulta. "La Constitució assenyala que quan el govern impugna una disposició d'una comunitat autònoma la suspensió és automàtica", ha defensat la vicepresidenta en la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La Generalitat té previst firmar el mateix dia que s'aprovi la llei de consultes al Parlament el decret de convocatòria del 9-N. Perquè això sigui possible, cal esperar a la publicació de la llei al DOGC –està previst fer-ho amb una edició electrònica de tarda– i que tot seguit el president firmi el decret de convocatòria. Seria durant aquest període breu de convocatòria que hauria de tenir lloc la impugnació per part del govern espanyol.

Però si no hi són a temps, a la Moncloa tampoc la preocupa. Defensa que no són necessaris els dos recursos que va assenyalar dijous la líder del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, perquè si s'impugna la llei de consultes la convocatòria ja no és vàlida.

De totes maneres, Sáenz de Santamaría confia que Mas s'empari en la legalitat. "Vull assenyalar que el més seriós és respectar la Constitució i les lleis, la resta és el menys seriós que pot fer un polític", ha puntualitzat. Per això confia que la consulta no tiri endavant. El primer que faran a la Moncloa és "cridar a la reflexió dels membres del Parlament i la Generalitat".

"Espero que Mas respecti l'estat de dret", ha respost la vicepresidenta del govern espanyol quan li han preguntat sobre la possibilitat que surtin igualment les urnes al carrer el 9-N tot i la suspensió per part del Tribunal Constitucional.

stats