Política 06/10/2017

La Moncloa: "No es pot dialogar amb una pistola a la taula"

Reclama a Puigdemont que renunciï a la DUI i recuperi el debat "normal" al Parlament

Dani Sánchez Ugart
2 min
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo / EFE

MadridEl portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat aquest divendres que el govern espanyol està "negociant amb el PSOE i Ciutadans" les mesures "oportunes", però ubica el següent pas coercitiu, com ara l'aplicació del 155, en el moment que les forces sobiranistes facin el següent pas.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Per dialogar cal estar a la legalitat. No es pot dialogar si s'està a la il·legalitat", ha dit Méndez de Vigo, que ha afirmat que això implicaria "tornar al diàleg al Parlament de Catalunya", tancant "la bretxa" que segons ell es va obrir els dies 6 i 7 de setembre, amb el ple que va aprovar les lleis del referèndum i de transitorietat. "Dins d'aquesta legalitat, com hem dit sempre, podem parlar i dialogar", ha conclòs.

Fonts de la Moncloa han considerat que abandonar la DUI seria un "pas important", però han recordat també que hi ha unes lleis suspeses que consideren que no tenen vigència, i han reiterat que cal tornar al debat "normal" al Parlament. "No es pot dialogar amb una pistola sobre la taula", han dit aquestes fonts, que donaven a entendre que tampoc els serviria una DUI en dos temps, amb un intent de negociació abans de la declaració d'independència definitiva.

"Les conseqüències d'infringir la llei segueixen el seu curs", ha dit el portaveu, que s'ha referit a les declaracions del major dels Mossos i dels presidents de l'ANC i Òmnium.

Violència policial

"Les forces i cossos de seguretat de l'Estat van acudir per mandat judicial i per evitar la votació. El fet que hi hagués persones que en patissin les conseqüències és una cosa que tots lamentem", ha dit el portaveu, que tot i així ha posat en dubte les xifres de ferits que va donar la Generalitat i que segons ell "no es corresponen amb la realitat".

Méndez de Vigo ha assegurat que "el govern pren mesures cada dia", i ha evitat aclarir si se'n prendrà alguna de caràcter coercitiu abans de l'eventual declaració d'independència de dimarts, com l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

El ministre ha recordat l'acord de la Junta Electoral Central del dia 4 que no dona validesa als resultats del referèndum de l'1 d'octubre, i ha dit que això implica que "no tenen cap valor" les dades dels resultats.

stats