Política 15/07/2016

La Moncloa avisa: una investidura fallida seria "el pas més clar" cap a unes terceres eleccions

Zapatero demana al PP que "sedueixi" el PSOE

Efe
3 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridEl govern espanyol en funcions ha advertit aquest divendres que, a l'espera de la decisió final dels diferents partits sobre la reelecció de Mariano Rajoy com a cap de l'executiu, una investidura fallida seria un pas clar cap a la repetició d'eleccions. "Unes eleccions no les vol ningú, i una investidura fallida és el pas més clar cap a unes terceres eleccions que són indesitjables i pernicioses", ha advertit en nom de l'executiu la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La portaveu del govern espanyol considera "raonable" i "possible de complir" la data del dos d'agost que estudia Rajoy perquè s'iniciï la sessió d'investidura. Però perquè això sigui possible, la vicepresidenta ha apel·lat a la responsabilitat dels partits amb l'objectiu que interpretin correctament el "clar" resultat de les eleccions del 26 de juny.

Per aconseguir la investidura de Rajoy, ha assegurat que el PP està obert a parlar sobre el seu programa de govern amb altres forces, com el PSOE i C's, buscar punts de trobada i fer concessions. Els populars van enviar dimecres a la resta de partits un programa de govern que Sáenz de Santamaría ha qualificat com "una primera aproximació" en què s'ha tractat de potenciar els aspectes que poden servir per a l'entesa.

Sobre la possibilitat d'una reunió a tres entre Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera, ha assenyalat que seria bo conèixer la posició del líder socialista sobre aquest tema –C's va ser el primer a demanar una taula a tres–. A Sánchez també li ha preguntat si ha descartat totalment intentar la seva investidura.

Rajoy sí que farà el pas

El president del govern espanyol és ambigu sobre si farà el pas de presentar-se a la investidura encara que no tingui els suports suficients. Fonts del PP han expressat aquest divendres, però, que estan convençuts que acceptarà l'encàrrec del rei i farà el pas amb independència dels suports que tingui assegurats.

Zapatero demana al PP que "sedueixi"

Des del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, ha demanat respecte per a Sánchez en les negociacions per formar govern i ha vaticinat que hi haurà problemes per formar un executiu estable. "Si està sent molt complicat investir president, podem imaginar-nos com serà de difícil poder governar", ha manifestat. En la mateixa línia s'ha expressat el vicepresident del govern espanyol Alfonso Guerra, que ha assegurat que al final, "durant el mes d'agost hi haurà un govern molt dèbil i una legislatura torturadora i curta". En aquest sentit ha reiterat que és impossible que els socialistes "atenguin les dues posicions que mantenen de no anar a unes terceres eleccions i no facilitar que hi hagi govern".

L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero ha assegurat que no té dubtes sobre la "capacitat d'integració" de Rajoy per negociar amb els altres partits i arribar a un pacte de govern, tot i que ha remarcat que és ell qui ha de "suar la samarreta, seduir i crear l'escenari adequat" per arribar a aquest acord.

C's intenta treure's la pressió de sobre

Des de Ciutadans, el líder andalús, Juan Marín, ha instat el PSOE que no "tiri pilotes fora, es defineixi i no traslladi la pressió" al seu partit respecte a la investidura i la formació de govern. El PP demana a C's que faci un pas més enllà de l'abstenció i que tingui la mateixa predisposició a parlar amb el PP que va tenir per fer-ho amb el PSOE la passada legislatura. El vicesecretari popular Fernando Martínez-Maíllo ha ratificat la disposició del seu partit a escoltar propostes de reforma de la Constitució.

stats