FINANCES LOCALS
Política 11/09/2020

La Moncloa estudia vehicular les ajudes al món local per altres vies

O.s.
2 min
La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, aquesta setmana al Congrés.

MadridComencen els moviments perquè el govern espanyol reverteixi el fracàs de dijous en la votació del decret dels romanents. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va advertir que “no hi haurà una segona oportunitat” i que no és ella la que ha de portar un pla B per ajudar els ajuntaments a afrontar la crisi derivada del coronavirus, però el cert és que l’executiu ja planteja alternatives. Ho va apuntar aquest divendres Guillermo Fernández Vara, president del consell de política federal del PSOE, al qual va assistir el president espanyol, Pedro Sánchez. El també president d’Extremadura va explicar que Hisenda es planteja introduir en altres lleis alguns punts que preveia el decret, com podria ser en els pressupostos de l’Estat o bé en la llei d’estabilitat pressupostària, que està en tràmit de reforma al Congrés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Vara va assegurar en una roda de premsa des de la seu del PSOE a Madrid que el govern és “sensible” a les necessitats del municipalisme i que cal “mobilitzar recursos per desenvolupar tota l’agenda de reactivació econòmica”. Després de les setmanes de negociacions, l’aportació més destacada per als ens locals que preveia el decret era un fons de 3.000 milions d’euros que es repartiria segons criteris poblacionals i sense requerir prèviament l’entrega dels romanents per part dels ajuntaments. Per tant, transferències de diners a fons perdut que l’executiu ara podria incloure als nous pressupostos. No és, però, una via tan ràpida com la d’un decret.

De fet, una de les queixes dels partits que hi van votar en contra és que la tramitació com a projecte de llei endarreria la modificació del decret que es va tombar dijous, i demanaven un nou decret en el consell de ministres de dimarts que ve, però el PSOE ho ha descartat.

Suspendre la regla de despesa

Una altra mesura que preveia el decret era l’eliminació de la regla de despesa per al 2020 i el 2021. El diputat de JxCat Ferran Bel va recordar que hi ha presentada una esmena a la reforma de la llei d’estabilitat pressupostària que reclama precisament això. A més, ahir el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, l’alcalde de Vigo, el socialista Abel Caballero, va convocar una reunió de l’associació per a dilluns.

stats