Política 12/10/2017

La Moncloa insisteix que si Puigdemont no ha declarat la independència no hi haurà 155

Sánchez creu que Puigdemont hauria de convocar eleccions

Ara
3 min
La Moncloa insisteix que si Puigdemont no ha declarat la independència no hi haurà 155

MadridEl govern espanyol creu que si el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, nega que proclamés la independència de Catalunya, l'executiu no activaria la segona fase de l'article 155 de la Constitució i es tornaria a l'escenari previ al ple del Parlament que va aprovar la llei del referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de l'executiu assistents a la recepció del 12-O oferta pels reis al Palau Reial han subratllat a Efe que, en la seva resposta al requeriment enviat per l'executiu, Puigdemont té una última oportunitat de "deixar de jugar amb tothom" , però han precisat que ni el mateix president de la Generalitat sap encara quina serà la seva resposta.

"La pilota és a la seva teulada", han insistit aquestes fonts, que han defensat la importància de l'acord assolit amb el PSOE perquè "transmet una imatge de serietat al país", i han replicat a la recerca de mediacions internacionals per part de Puigdemont que "la millor mediació" és la del Congrés de Diputats.

A més d'assegurar que, en el seu acord amb el PSOE, el govern espanyol no ha pactat continguts concrets, han apuntat que hi ha juristes que sostenen que el president de la Generalitat sí que va realitzar una declaració unilateral d'independència davant del Parlament, però hi ha confusió i opinions oposades pel que fa a aquesta qüestió.

El líder del PSOE, Pedro Sánchez, per la seva banda, ha dit que Puigdemont té "difícil" no contestar al requeriment del govern espanyol, i ha afegit que de la seva resposta dependrà que s'apliqui l'article 155 o no.

"No és tan evident que s'hagi d'aplicar l'article 155. Dependrà de la resposta de Puigdemont", ha sostingut el secretari general del PSOE.

Segons el dirigent socialista, el president de la Generalitat "té difícil no contestar" al requeriment plantejat per Mariano Rajoy. El termini de resposta conclou dilluns que ve a les 10.00 hores.

Sánchez ha intuït que la resposta del president del Govern podria ser "ambigua", encara més en la línia que no hi ha hagut declaració unilateral d'independència.

No obstant això, ha apuntat que cal esperar -"Qui ha d'aclarir si hi va haver declaració d'independència és Puigdemont"- i no anticipar quins serien els següents passos que podria fer el govern espanyol.

El que ha sostingut Sánchez és que, si es convoquessin eleccions, el més apropiat seria que ho fes Puigdemont com a president de la Generalitat, tot i que li ha atribuït la situació en què està immersa Catalunya.

El secretari general del PSOE ha reiterat que "ningú vol aplicar el 155", excepte Puigdemont i el líder de Ciutadans (Cs), Albert Rivera.

"Nosaltres estem més en com resoldre el problema de fons", ha afegit.

L'acord segellat amb Rajoy per obrir el debat de la reforma de la Constitució "trasllada molta tranquil·litat i estabilitat a la ciutadania", segons Sánchez.

El líder socialista ha emplaçat Ciutadans i, en particular, Podem a "enganxar-se a la reforma" tot i les crítiques del líder de la formació lila, Pablo Iglesias, al pacte del PSOE amb Rajoy.

En la seva xerrada amb els periodistes, Sánchez ha admès que "s'ha hagut de mossegar molt la llengua" aquests últims dies davant les crítiques rebudes, també dins del seu partit, per decisions com la de reprovar la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, per les càrregues policials de l'1 d'octubre a Catalunya.

"Pel que estava era per negociar", ha dit el líder del PSOE per justificar el seu silenci.

Sobre l'impacte electoral que podria tenir per al PSOE el seu acord amb l'executiu, Sánchez hi ha restat importància: "En això no parlem d'ideologia. Ara no penso en les eleccions. Cal posar les llums llargues".

stats