Política 27/11/2015

La Moncloa anuncia amb satisfacció que el Govern ha acatat la intervenció i que avui ja cobrarà una part del FLA

Envia 110 milions d'euros per a les farmàcies i es compromet a enviar la resta dels diners si la Generalitat "segueix complint les condicions"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres. EFE

MadridSomriure de satisfacció de la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáez de Santamaría, quan se li ha preguntat aquest divendres per la intervenció de les finances de la Generalitat. La portaveu de Mariano Rajoy duia ben preparat l'anunci: "Catalunya ha començat a complir les condicions per rebre el fons de liquiditat autonòmic (FLA) ordinari", ha dit durant la roda de premsa posterior al consell de ministres.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el govern espanyol, la Generalitat ja s'ha dirigit a Hisenda per incorporar-se al sistema de factures electròniques, la connexió telemàtica amb l'Estat, un dels puntals de la intervenció que va anunciar la Moncloa la setmana passada.

Totes les claus de la intervenció de les finances de la Generalitat

Això vol dir que Catalunya rebrà ja fins a 319,3 milions d'euros, dels quals 200 milions són per pagar venciments del deute català i 110 milions d'euros per, bàsicament, pagar les farmàcies. En concret, Sáenz de Santamaría ha dit que 101,12 milions d'euros són de convenis amb farmàcies que ja es "pagaran avui directament" i 7,1 milions d'euros per a convenis sanitaris.

Es tracta del FLA previst per al novembre i que aquest divendres s'enviarà a totes les comunitats autònomes subscrites a aquest règim. Són en total 874,19 milions d'euros, dels quals pertoquen a Catalunya més d'un terç.

Una petita part dels diners pendents

A grans trets el govern espanyol només paga, per ara, una petita part dels diners pendents del FLA, els que pertocaven al novembre. Per una banda, soluciona la part més polèmica, la de les farmàcies –que ha estat habitual durant tota la legislatura–, i, per una altra, s'assegura que Catalunya pagui els interessos del deute que l'Estat mateix li està cobrant.

Queda encara que el govern espanyol pagui el FLA extraordinari, que el conseller en funcions d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha dit que imploraran, fins i tot, "de genolls" si fa falta. "No és necessari que facin esport", ha dit Sáenz de Santamaría preguntada per aquests diners.

Catalunya ha demanat fins a 3.034 milions d'euros extres, els quals estaran subjectes a una vigilància especial del govern espanyol. Per rebre'ls "només falta que compleixin les condicions", ha recordat Sáenz de Santamaría, que ha assegurat que l'Estat l'únic que fa és "respectar la llei" i "complir amb el que li imposen".

Mas retreu haver de "demanar caritat"

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha titllat de "vergonyant" que Catalunya hagi d'"anar a demanar caritat a final de mes" perquè el Govern "torni en forma de crèdit" els diners necessaris per finançar un sistema públic "infradotat". "Sembla que hagis d'anar a demanar caritat a final de mes per poder aguantar un sistema que el país com a tal és perfectament capaç d'aguantar i millorar", ha lamentat durant la seva intervenció en el balanç del pla de salut 2011-2015 de la Generalitat.

La Moncloa va imposar divendres passat unes condicions de vigilància especials per rebre el FLA extraordinari que, de retruc, també afectaven el FLA ordinari, el que finalment es pagarà avui.

stats