Política 28/07/2020

La Moncloa insisteix que la conferència de presidents és presencial i que no hi ha motius per no assistir-hi

Torra i Ayuso la volen telemàtica i Urkullu vol posar data a la comissió mixta amb Euskadi

Ot Serra
2 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, durant la conferència amb el govern espanyol i la resta de presidents autonòmics

MadridLa conferència de presidents autonòmics d'aquest divendres San Millán de la Cogoya (la Rioja) corre el risc de quedar coixa per la possible absència del president de la Generalitat, Quim Torra, la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i el lehendakari, Íñigo Urkullu. Els dos primers volen que se celebri de manera telemàtica, tal com es va fer durant l'estat d'alarma, però el govern espanyol insisteix que és presencial i que l'ordre del dia mereix que tots els cridats a la cita acudeixin per parlar dels assumptes a tractar cara a cara. Bàsicament, l'evolució de la pandèmia i els rebrots que s'estan produint, així com el fons de reconstrucció europeu, per bé que encara és aviat per saber com beneficiarà les diferents comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La reunió és obligatòria, exigible i necessària", ha assenyalat la portaveu de la Moncloa, María Jesús Montero, en roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimarts. Preguntada en diverses ocasions per si s'acceptarà que alguns assistents ho facin per via telemàtica, ha assegurat que està prevista perquè sigui presencial i que no hi ha "cap motiu que justifiqui" l'absència física, més enllà de motius personals. Tampoc en el cas de Torra, encara que a Catalunya la situació sigui delicada a nivell de contagis. Montero ha assenyalat que fer-ho presencial facilita la comunicació i coordinació per donar resposta a la pandèmia.

Les motivacions d'Urkullu tenen a veure amb la voluntat del lehendakari de reunir la comissió mixta amb Euskadi per traçar el sostre de dèficit i deute a la comunitat basca. Ha amenaçat amb no assistir si no es posa fil a l'agulla amb aquesta qüestió, però Montero ha avisat que encara és aviat tant per convocar una reunió entre el govern espanyol i el basc com per sortir-ne amb un acord en les xifres, de manera que és preferible seguir treballant i convocar la comissió mixta quan sigui possible arribar a una entesa. El PNB, però, es troba enrocat amb aquesta posició i els últims dies diversos portaveus jeltzales s'estan allunyant de l'executiu espanyol, després d'haver estat un dels principals socis durant l'estat d'alarma i un potencial aliat per als pressupostos. El portaveu al Congrés, Aitor Esteban, ha arribat a vincular els comptes amb la convocatòria de la comissió mixta.

Conferència de presidents mensual

Montero ha explicat que l'objectiu de Sánchez és que mensualment es vagin produint conferències de presidents autonòmics, ara que aquest tipus de trobades s'han "dignificat", per bé que en opinió de molts dels participants no han tingut la utilitat que haurien pogut tenir durant l'estat d'alarma, perquè Sánchez hi assistia per explicar el que prèviament havia explicat en les seves compareixences des de la Moncloa i es limitava a escoltar els líders autonòmics, però amb les decisions preses. La idea del govern espanyol és que la ubicació sigui rotatòria i no necessàriament seran totes presencials.

stats