PROCÉS SOBIRANISTA

Moncloa: “El referèndum acabarà amb el Govern”

L’executiu espanyol alerta que les empreses no podran cobrar les urnes per la impugnació del TC

El govern espanyol sucava pa ahir en les friccions internes del Govern per la convocatòria del referèndum a què apuntava una informació apareguda a El País. “Si ells mateixos, des de dintre, no n’estan convençuts, haurien de deixar-ho”, va dir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que veia a tocar la victòria en la batalla amb la Generalitat per intentar evitar que l’1-O hi hagi urnes. Segons ella, hi ha “un conjunt de persones que han decidit despenyar-se”, i per això, el referèndum “acabarà amb el Govern de la Generalitat”. Per això, va exigir als membres de l’executiu català que, “si no tenen consens ni entre ells, deixin de dividir la societat catalana”, perquè “els catalans necessiten assossegament”.

En aquest mateix sentit es va pronunciar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que va explicar que està “molt tranquil” malgrat que hagi detectat una “pujada de to” per part de la Generalitat. “Ells apugen el to de les declaracions, però el govern d’Espanya no autoritzarà ni permetrà de cap manera que se celebri un referèndum contrari a la llei”, va insistir des dels passadissos del Congrés de Diputats. L’1-O, segons Rajoy, “no té el suport de ningú i no permet a la resta d’espanyols opinar sobre el que volen que sigui el seu país”. En aquest sentit, va assegurar que l’executiu espanyol “sap” què ha de fer per evitar que l’1 d’octubre es voti, tot i que no va detallar quines seran aquestes mesures.

Fonts de la Moncloa apuntaven ahir en una nova direcció en la seva estratègia de deixar el referèndum sense eines perquè sigui materialment impossible. Un alt càrrec de l’executiu explicava que l’empresa que fabriqui les urnes, si finalment el Govern les encarrega, s’ho haurà de pensar molt abans d’acceptar l’encàrrec, perquè no només hauran d’encarar les possibles conseqüències judicials de desobeir la prohibició de seguir desplegant el referèndum, sinó que no les podran cobrar. “Pot pringar i no cobrar perquè les partides del referèndum estan anul·lades pel Tribunal Constitucional”, explicava aquesta font. Els possibles pagaments amb càrrec als fons de contingència també haurien quedat anul·lats per la prohibició genèrica del TC, que va deixar en suspens qualsevol acte preparatiu de l’1-O.

Aquestes mateixes fonts veien el Govern en una fase d’inestabilitat. “No soc capaç de dir què passarà ni en els pròxims 24 minuts, ni si el Govern resistirà com està”, explicava aquesta font. De moment, la Moncloa continua confiant als tribunals la resposta al Procés, i confia que n’hi hagi prou amb això per evitar la votació. El ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, va descartar que la llei de seguretat nacional sigui la via per frenar la consulta, com havia publicat El Mundo : “El referèndum es frena perquè és il·legal i així confio que sigui declarat pel tribunal competent, i no per la llei de seguretat nacional”.

Rivera vol més contundència

Mentrestant, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va demanar ahir més contundència a Rajoy per aturar l’1-O i va expressar el seu desig que faci “exactament el contrari que el 9-N”: “Van permetre que es fessin servir col·legis, que es fes un recompte de vots i que s’hi destinessin recursos públics”, va denunciar.

Més continguts de