Política 10/09/2019

Montero dona per fet que la Generalitat "anirà a una tercera pròrroga pressupostària"

La ministra d'Hisenda culpa l'independentisme dels impagaments pel no als pressupostos

Ot Serra
2 min
La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, en la sessió de control al Senat

MadridEls impagaments del govern espanyol a les comunitats autònomes per l'actualització de les bestretes i la liquidació de l'IVA han marcat bona part de la sessió de control al Senat, amb retrets creuats entre la ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero, i els portaveus de JxCat, Esquerra i Compromís. Montero ha tornat a reivindicar l'informe de l'Advocacia de l'Estat que assegura que no es poden dur a terme aquestes actualitzacions sense nous pressupostos i amb un govern en funcions, argument que no ha convençut els senadors dels partits catalans i valencià. "No ens vingui amb la cançoneta", ha protestat Bernat Picornell (ERC), mentre que Josep Lluís Cleries (JxCat) ha reclamat: "Paguin el que deuen". Montero, però, ha culpat el govern de la Generalitat del fet que les finances catalanes estiguin "paralitzades" i els ha retret que s'encaminin cap a una tercera pròrroga pressupostària. "Ja en porten dues i no prenen decisions polítiques respecte a com impulsar el dinamisme econòmic i el reforçament dels serveis públics", ha subratllat la ministra en funcions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montero ha recriminat a les formacions independentistes que no aprovin pressupostos, que tinguin "bloquejat el Parlament", que no aprovessin els pressupostos espanyols i aboquessin Espanya a unes noves eleccions. La ministra ha invocat l'informe jurídic i ha retret als republicans que li exigeixin fer-ne cas omís. "Quan hi ha un informe jurídic que diu que no es poden actualitzar les bestretes amb un govern en funcions i sense pressupostos i ens acusen d'actuar il·legalment. I quan n'hi ha un que diu que no poden fer DUI, la fan i actuen fora de la llei. Tenen un gran problema. No saben interpretar quan una situació és legal i quan no", ha assenyalat Montero. Picornell, però, ha advertit que la Generalitat continuarà endavant amb el recurs contenciós administratiu que va anunciar fa unes setmanes el vicepresident, Pere Aragonès.

Davant les queixes del senador de Compromís Carles Mulet, Montero ha recordat que les bestretes s'estan pagant des de l'agost i que en el cas del País Valencià ja se n'ha abonat el 75%. Fonts del ministeri consultades per l'ARA no han concretat quina quantitat s'ha entregat a Catalunya, però han assegurat que ja s'ha començat a pagar. L'objecte de debat és, però, el que pertocaria en concepte d'actualitzacions, que la Generalitat xifra en 1.317 milions d'euros, sumant-hi també la liquidació de l'IVA.

stats