Política 06/08/2020

Montero reclama a Torra que aclareixi si vol que la taula de diàleg es reuneixi abans de les eleccions

El president respon desafiant el govern espanyol a negociar el referèndum i l'amnistia

Ara
2 min
La ministra d'Hisenda en funcions, María Jesús Montero.

BarcelonaLa taula de diàleg, que va ser una exigència d'ERC a canvi del seu suport al govern de Pedro Sánchez, només s'ha reunit una vegada, a finals de febrer. Aquest instrument per intentar trobar una sortida dialogada al conflicte amb Catalunya també va quedar en pausa degut a la pandèmia del coronavirus primer i de les eleccions basques i gallegues després. Ara és la possibilitat d'un avançament electoral a Catalunya el que pot condicionar la data. Aquest dijous, la ministra portaveu, María Jesús Montero, ha assegurat que l'executiu espanyol té "disponibilitat absoluta" perquè la trobada bilateral se celebri a l'agost, però ha preguntat al president Quim Torra si ell vol que la trobada es faci abans de les eleccions catalanes.

"Hem tingut disponibilitat absoluta al mes de juliol, que era la primera temptativa, i tenim disponibilitat al mes d'agost", ha dit la portaveu del govern espanyol en una entrevista amb Efe, en què ha avisat Torra que "no pot mantenir gaire temps aquesta situació de sí però no". Per a la ministra, tant el seu govern com ERC han sigut clars respecte a la trobada i ara és ell qui ha d'aclarir la seva aposta. Així, ha assegurat que els dubtes provenen del fet que el conjunt dels partits ja estan en clau electoral.

La ministra ha expressat el convenciment que la solució al conflicte català passa pel diàleg. No obstant, ha insistit que l'oposició de l'executiu de l'Estat a les demandes de Torra sobre autodeterminació i referèndum "és cristal·lina". Precisament, el president català ha respost poc després a la ministra reivindicant aquestes reclamacions. En una piulada, el president ha assegurat que el Govern "sempre" està disposat a reunir-se en una "taula de negociació on hi hagi un ordre del dia que inclogui: condicions i data del referèndum d'autodeterminació de Catalunya i amnistia dels presos i retorn dels exiliats".

En la mateixa línia s'ha manifestat el vicepresident Pere Aragonès. Després de visitar una fàbrica a Igualada, Aragonès ha demanat al govern espanyol que posi "dia i hora" per a la trobada i ha reiterat que l'ordre del dia ha d'incloure l'autodeterminació i l'amnistia dels presos. "És més necessari avui que mai", ha dit.

Montero rebutja una reunió bilateral sobre finançament

La ministra també ha respost a la petició de Torra de reunir-se bilateralment amb el govern espanyol per parlar de finançament i del repartiment de fons europeus. Montero ha considerat un "esperpent" que la Generalitat demani ara que li transmetin en privat, ha dit, els continguts que es van abordar en la conferència de presidents autonòmics de la Rioja, a la qual Torra no va voler assistir després de criticar que no s'haguessin preparat prèviament els continguts de la reunió i al considerar l'acte una forma d'enaltiment de la figura de Felip VI.

"És absurd que Torra deixi buida la cadira de Catalunya en la reunió de presidents i ara demani una reunió per assabentar-se en primera persona del que ja es va explicar", ha criticat la ministra. Sánchez, ha insistit, es reunirà amb el cap de l'executiu català per parlar de "totes les matèries que consideri importants i tinguin interès, però no substituirà reunions sense cap sentit i per caprici".

stats