CAP AL 20-N
Política 06/08/2011

Montilla i Duran: primera esbatussada amb regust de campanya

L'expresident de la Generalitat, en nom del PSC, encara sense candidat(a), i el cap de llista per CiU s'acusen mútuament de delir-se per ser ministres d'Espanya

Redacció
2 min
Josep Antoni Duran i Lleida, a Palafrugell, i José Montilla, al Vendrell / ACN

El Vendrell / PalafrugellLa campanya electoral pel 20-N comença a treure el cap. Tot i que els partits –excepte CiU– encara estan pendents de trobar un candidat per presentar com a cap de llista per Barcelona al Congrés, PSC i CiU ja han mantingut el primer round aquest cap de setmana, amb una batussa improvisada entre José Montilla i Josep Antoni Duran i Lleida, que s'han acusat mútuament de delir-se per ser ministres al govern d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A falta de tenir designat el candidat –que segons tots els indicis serà candidata, la ministra de Defensa, Carme Chacón–, l'encara primer secretari dels socialistes catalans i expresident de la Generalitat –en retirada ajornada fins després del 20-N– va trencar el gel aquest divendres a la nit, al sopar d'estiu del PSC a Can Corbella, al Vendrell.

Després d'admetre que les properes eleccions espanyoles seran per al PSC "més difícils que mai i molt més que les de 1996" –en què Felipe González va patir "la derrota més dolça" davant de José María Aznar–, Montilla va passar a l'atac. Va assegurar que, així com el PSOE treballarà perquè continuï el govern de progrés i d'esquerres, els convergents només aspiren a aconseguir que Josep Antoni Duran i Lleida "sigui ministre", informa l'Agència Catalana de Notícies (ACN).

Duran respon a Montilla... i a Bono

Aquest atac, un clàssic en referència a Duran i Lleida, ha estat respost pel candidat de CiU aquest dissabte en una visita a Palafrugell. "Jo a Madrid fa set anys que hi sóc i no hi he anat per ser ministre, el que hi va anar només per ser ministre va ser Montilla, i per cert ho va fer bastant malament, com a ministre d'Indústria", ha replicat. I ha aprofitat també per recordar el paper, igualment dolent segons el seu punt de vista, de Joan Clos i Carme Chacón com a ministres espanyols. De Chacón ha afirmat que "només li interessen les desfilades de les forces armades".

"El meu objectiu no és ser ministre, sinó seguir defensant els interessos de Catalunya", ha anunciat. I ha afegit que el país "necessita una veu potent a Madrid, perquè el PP i el PSC la tenen ofegada", segons recull l'ACN.

En referència a la governabilitat espanyola, amb la qual Duran sempre s'han ofert a col·laborar –en una entrevista a l'ARA el 24 de juliol– admetia que CiU es podria plantejar entrar al govern espanyol si s'aconseguia el pacte fiscal–, el candidat ha fet una puntualització respecte de la proposta de José Bono. El president del Congrés defensava ahir –ell tot sol– la necessitat d'un govern "patriòtic" format pel PSOE i el PP. "Si el que pretén Bono és que hi hagi un govern de coalició entre el PP i el PSOE excloent les altres forces polítiques, no hi estic d'acord perquè seria un greu error per a Espanya", ha al·legat. Segons el seu criteri, ara seria el moment de "sumar energies" amb pactes que incloguin "totes les forces polítiques, o almenys totes les que hi ha en la centralitat, el PSOE, el PP, CiU i el PNB".

stats