Montilla: "El PSC ha comès errors, però ja els assenyalen els altres. No faré un exercici de masoquisme"

Admet que el seu partit "no ha fet coses bé", però evita enumerar en què ha errat. Posa en dubte que Mas convoqui les eleccions per al 27-S

"El PSC ha comès errors, però ja els assenyalaran els altres. No faré un exercici de masoquisme". Així s'expressava aquest dijous l'expresident de la Generalitat i senador socialista, José Montilla, en una entrevista a Catalunya Ràdio en què ha reconegut que el seu partit "no ha fet coses bé", malgrat que no ha volgut enumerar quins creu que han estat els errors, més enllà d'assenyalar que els ha perjudicat la polarització del debat nacional i la penalització de la gestió de la crisi.

L'expresident ha posat en dubte que el president de la Generalitat, Artur Mas, acabi convocant les eleccions del 27-S: "No sé ni si es faran. Fins que no se signi el decret de convocatòria, no estaran convocades. Estan anunciades, no convocades". Això sí, ha argumentat que en qualsevol cas, caldrà "dialogar i pactar". "Si algú pensa que pactar és imposar tesis, s'equivoca, a no ser que tingui molta força, i jo no la veig, a Catalunya", ha argumentat. Sigui com sigui, ha deixat clar que la desconnexió de Catalunya d'Espanya no és possible: "En un món cada cop més interconnectat, no podem desconnectar". Per a ell, el nou escenari polític que s'albira a l'Estat, la proposta federal dels socialistes "tindrà més espai i suports", malgrat la davallada que auguren els sondejos als socialistes.

Els rèdits de la catalanofòbia

L'expresident ha deplorat les declaracions del delegat del govern espanyol a Andalusia, en què va dir que no volia que Catalunya for governada per un partit català, en referència a Ciutadans. "És gent que ha pensat, i els ha funcionat, que un discurs nacionalista, espanyolista caspós, els dona rèdits", ha opinat. Per Montilla, el discurs de la "confrontació" està "en part esgotat", malgrat que "si ho fan és que tenen indicis que els pot ajudar" a guanyar eleccions. "S'està treballant per la confrontació entre pobles i no per l'harmonia", ha argumentat, malgrat que també ha tingut paraules crítiques amb la part catalana en el contenciós amb Espanya: "Segurament nosaltres no hem fet les coses bé i hem fet mèrits per no ser tan ben valorats".