Política 29/12/2014

Montilla, sobre les eleccions plebiscitàries: "No són pròpies de règims democràtics"

Diu que està convençut que Mas anticiparà les eleccions encara que no convenci ERC per a una llista unitària. Rebutja la possibilitat que el PSC s'integri en un eventual front unionista

Europa Press
2 min

BarcelonaL'expresident de la Generalitat i actual portaveu de l'Entesa de Progrés al Senat, José Montilla, ha advertit aquest dilluns que les eleccions de tall plebiscitari no existeixen com a tals i "no són pròpies de règims democràtics". "Hi ha pluralitat d'ofertes i les persones afortunadament no només tenen dues opcions per escollir", ha afegit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Montilla creu que el president de la Generalitat, Artur Mas, anticiparà les eleccions encara que no convenci ERC per constituir una llista independentista unitària. En una entrevista a Europa Press, adverteix que els avançaments electorals, "quan ja n'hi ha hagut un, no convenen", i menys en una crisi econòmica. "Però el Govern actual i les formacions que li donen suport pensen en els seus interessos partidistes —que no dic que no siguin legítims—, no en els interessos generals del país", adverteix.

El portaveu explica que el PSC va fer una oferta pressupostària al Govern per "posar en evidència" que Artur Mas té alternatives a la convocatòria de les autonòmiques. "Té altres sortides; si tria aquesta, serà per interessos de caràcter partidari", afegeix.

José Montilla admet que no es pot preveure en quina situació estarà Catalunya d'aquí a sis mesos, tot i que ha assegurat que la incertesa s'estén més enllà del país. "A Espanya sabem qui podrà governar d'aquí a un any? I després de les autonòmiques i municipals hi haurà majories més plurals, minories de govern més inestables", assenyala.

Fins i tot en el cas que CiU, ERC i altres forces componguessin una llista única independentista per a unes pròximes eleccions, l'expresident català rebutjaria que el PSC s'integrés en una eventual —però poc probable— llista única unionista. "No som partidaris de la política de blocs; les coses no són simples", assenyala l'ex primer secretari del PSC, per qui hi ha diferències entre uns i altres. "Coincidències amb el PP n'hi ha, francament, molt poques", assenyala.

El PSC, tocat per un debat polaritzat

Sobre com pot millorar electoralment el PSC i no convertir-se en quarta o cinquena força del Parlament, insisteix que el seu partit ha de mirar que es visualitzi la seva aposta per la "transversalitat". Part del seu electorat rebutja com han gestionat la crisi econòmica, diu, i una altra part no entén el seu missatge "quan la cosa va de blancs i negres". José Montilla defensa que el seu partit no és independentista, "però no és partidari de l'immobilisme" davant el problema territorial que creu que existeix i que requereix, al seu parer, canvis en l'arquitectura institucional del país i en les polítiques.

"És difícil que se'ns vegi. A mitjà termini és de preveure que això canviarà, entre altres coses perquè la independència no és viable, llevat que el PP la faci viable encara més amb la seva política de no-diàleg, de pura i simple confrontació", conclou l'expresident.

stats