Montilla abandona l'escó i no vota el 155: "Com a expresident no podia votar afirmativament"

L'expresident de la Generalitat ha retret a Rajoy que no hagi fet "gestos" per aturar la intervenció

L'expresident de la Generalitat José Montilla no s'ha pronunciat sobre el 155 al Senat. L'únic senador del PSC s'ha aixecat en el moment de la votació i ha abandonat el seu escó per no inclinar-s'hi a favor, tal com reclamava el PSOE. Des de dijous que tenia el vistiplau del primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que va assegurar que defensaria la posició "personal" de Montilla. L'expresident ha seguit la votació des del Saló dels Passos Perduts. Tot seguit ha exposat en roda de premsa ( llegint un comunicat en català i castellà) els seus motius.

"Com a expresident, no podia votar afirmativament. Tinc un compromís amb la institució", ha assenyalat, i ha argumentat que tampoc podia votar-hi en contra després que el Parlament hagi declarat la República. "Les resolucions votades avui al Parlament són la culminació d'un despropòsit", ha afegit.

Montilla ha assenyalat que "en aquest context" ha decidit que "la millor manera d'exposar" la seva posició era "no votar". L'expresident ha sigut dur a parts iguals tant en contra del govern espanyol com de l'executiu català. Ara bé, ha defensat la posició "matisada" del PSOE de donar suport al 155 perquè el socialista és un partit que "aspira a ser de govern".

"Hem fracassat" en la mediació

Amb un to de tristesa, Montilla ha reconegut que ha intentat per totes les vies aturar el 155 i la declaració d'independència els últims dies. "Desgraciadament hem fracassat, així de clar", ha conclòs.

Ja en el torn de preguntes, ha defensat al posició expressada per l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, així com d'altres alcaldes del PSC, en contra del suport a l'aplicació del 155. "D'alguna manera a ells els vull representar", ha dit.