Política 28/05/2018

Montilla rebat Sánchez: "Torra no és racista, però ha fet afirmacions supremacistes"

L'expresident reconeix que reformar la Constitució és més complicat ara que fa un any

Xavi Tedó
3 min
José Montilla

BarcelonaL'expresident de la Generalitat, José Montilla, ha rebatut avui el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que va titllar de "racista" el president de la Generalitat, Quim Torra, a qui va equiparar fins i tot amb els dirigents de l'ultradretana Vox. "Les disculpes han de semblar més sinceres, perquè si no es produeixen afirmacions com la de Sánchez, tot i que jo no les hauria fet perquè no crec que Torra sigui racista, però sí que ha fet afirmacions supremacistes". Montilla ha instat el nou president a "posar els interessos de tothom per sobre de la majoria independentista amb paraules i fets" i ha admès que "la posició etnicista de l'independentisme ha sigut sempre molt minoritària".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre una possible oferta als partits independentistes perquè validin la moció de censura de Sánchez contra el president espanyol, Mariano Rajoy, Montilla ha deixat clar que "el PSOE no parlarà del dret a l'autodeterminació" i que "és evident que tothom sap el marge de maniobra que té el partit socialista". "Necessitem un govern (espanyol) que estigui disposat a parlar perquè no hi ha hagut diàleg, que és previ a la negociació", ha remarcat el dirigent socialista. "Estem en una situació totalment bloquejada i al PP no li ha anat malament, si baixa és per la corrupció", ha opinat Montilla, que ha criticat el "frontisme de Ciutadans" i el posicionament de Puigdemont, que "està forçant les coses perquè sap que no podia ser president i que els consellers que són a la presó o fora del país no podran exercir el seu càrrec". "Rajoy i Puigdemont es necessiten i tenim indicis preocupants que el conflicte va creixent al carrer", ha anotat amb referència als atacs unionistes ahir a la plaça Sant Jaume i a la platja de Mataró. "No es poden llançar missatges de complicitat als extrems, i Cs ho fa i una part de l'independentisme també", ha afegit.

Després de defensar l'estat de dret, Montilla ha assegurat que "som amb una societat més dividida, sense govern i amb menys autogovern i caldria recapacitar com recuperem el temps perdut i com ens ho fem perquè tornin les empreses que van marxar, especialment del sector financer". "Qui té la paella pel mànec per anul·lar el 155 és la majoria independentista, que és qui ha de formar govern, perquè no depèn de la voluntat de Rajoy o Sánchez, ja que aquest article decau quan es formi govern", ha subratllat. "Requereix un greu incompliment per part del Govern perquè es torni a aplicar", ha insistit. "Les relacions es normalitzarien amb Pedro Sánchez, és obvi que és un impediment greu les penes de rebel·lió que recauen sobre els membres del Govern, però això depèn dels tribunals", ha afirmat. Sobre els indults que va posar sobre la taula el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, Montilla ha assenyalat que "les coses s'han de plantejar quan toquen i no es pot parlar d'indults quan no hi ha sentències, tot i que això és un problema per normalitzar les relacions".

Montilla ha afirmat que espera que la moció de censura contra el president espanyol, Mariano Rajoy, sigui un punt d'inflexió: "Pedro Sánchez ha fet bé després de la sentència demolidora del cas Gürtel, que demostra la divisió de poders, de l'empresonament d'Eduardo Zaplana i de l'actitud de Rajoy, que continua parlant de casos aïllats, perquè no quedava més remei". En una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio', l'ara senador del PSC no ha descartat que el líder socialista rebi el suport necessari perquè "hi ha altres partits que estan més interessats a convocar eleccions com ara Cs i d'altres que no com el PNB". "Caldrà veure si és possible amb partits amb interessos tan diversos", ha afegit després.

"Cal fer una diagnosi compartida a l'hora de reformar la Constitució, però avui les coses estan pitjor que fa un any perquè l'independentisme ha fet ressorgir un espanyolisme i un centralisme que estaven adormits, però per això hi ha els partits polítics, per reconduir la situació", ha anotat Montilla, que ha afirmat que caldrà arrossegar el PP i Cs perquè "la reforma de la Constitució és necessària per Espanya". "La majoria del socialisme aposta per una reforma constitucional, i Podem també, però fa un any hi havia menys anticossos", ha insistit.

stats