Política 31/03/2014

Montoro reconeix que vol "enfortir" Catalunya servint-se de la reforma tributària

El ministre d'Hisenda evita la confrontació amb l'executiu català pel dèficit

Joan Rusiñol
1 min
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, a la roda de premsa per explicar les xifres del dèficit. EFE

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha reconegut aquest dilluns que la seva intenció és "enfortir i afavorir" financerament Catalunya aprofitant els canvis que el govern espanyol està estudiant introduir a la reforma tributària. Com va explicar dissabte l'ARA, aquesta és l'escletxa amb què treballa la Moncloa per avançar cap a un finançament a la mida, sense necessitat de sortir del règim comú. És a dir, sense arribar a un model de concert econòmic com el d'Euskadi i Navarra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reforma fiscal, que té com a base l'anomenat Informe Lagares, obliga a una redistribució impositiva, un fet que dóna marge polític al govern espanyol per crear un paquet normatiu a la carta, que aporti més recursos a Catalunya. El PP confia que això comenci a servir per buscar divisions a CiU i aturar el procés sobiranista.

Fent servir un to conciliador, Montoro ha dit que el seu objectiu és ajudar la "recuperació" econòmica a Catalunya per aconseguir que les comunitats siguin "motor" d'aquest canvi de cicle. De fet, ha tornat a fer una defensa aferrissada del model descentralitzat espanyola des del punt de vista de l'eficiència, una tesi que xoca obertament amb les teories que defensa la FAES, la fundació del PP.

En la roda de premsa per valorar les xifres del dèficit del 2013, el ministre s'ha mostrat disposat al diàleg i ha celebrat que coincideixi, com a mínim, amb la Generalitat a l'hora d'elogiar el superàvit dels ajuntaments el 2013. El secretari d'Estat d'Administracions Públiques, Antonio Beteta, també s'ha mostrat satisfet pel ritme de reducció del dèficit de la Generalitat, esquivant tota polèmica.

stats