Política 18/06/2013

Montoro anteposa la crisi a una "federalització" que no se sap "en què consisteix"

Joan Saura, en una sessió de control al Senat, diu que el govern espanyol té "por de la paraula 'federal'"

Efe
2 min
Montoro el 18/06/2013 al Senat / EFE

MadridEl ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha demanat aquest dimarts a tots els grups parlamentaris que donin suport al govern espanyol en la sortida de la crisi econòmica, i ha advertit que dedicar energies a una "federalització d'Espanya" que no se sap "en què consisteix" deslegitimaria aquest objectiu. "És el moment de dedicar tots els esforços polítics" a sortir de la crisi, "que és el que interessa a una Espanya cada vegada més integrada a la UE", ha dit Montoro.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d'Hisenda ha fet aquesta declaració en resposta a una pregunta del senador de l'Entesa, Joan Saura, sobre "si, després d'un any i mig de legislatura, l'executiu té previst explicar el seu model territorial" al Senat. Montoro ha respost que "el model d'Estat ve clarament explicat en la Constitució, és doctrina del Tribunal Constitucional i criteri del Govern" i ha recalcat que el model de l'estat espanyol és l'estat de les autonomies que, "com s'està comprovant, és governable".

"Aquesta Cambra ha de representar el debat territorial en el sentit de les diferents sensibilitats que encoratgen l'ànim d'Espanya", ha continuat Montoro, que ha advertit del risc d'anteposar a la sortida de la crisi "objectius que avui no tenen més sentit". Si el debat es dediqués, ha afegit Montoro, a una "federalització d'Espanya que no sabem en què consisteix" s'estaria "deslegitimant l'acció de govern en terme de prioritats", com són l'elevada taxa de desocupació, l'atur juvenil i els desafiaments de la integració europea.

El senador de l'Entesa s'ha mostrat "sorprès" per la resposta del ministre i s'ha preguntat que "si només cal fer polítiques contra la crisi, què té a veure la llei de l'avortament" amb aquest fi.

Saura també ha manifestat que estem "en una triple crisi: econòmica, territorial i institucional" i que el Govern fa "dues coses: recentralitzar i no discutir quin model d'Estat volen". En aquesta línia, ha assegurat que l'executiu espanyol té "por de la paraula 'federal'". "Deixin els retrocessos i els silencis, vinguin a dir quin model d'Estat volen i fem un debat", ha demanat el senador, qui ha postil·lat que respondre que "la Constitució ho diu tot no serveix per a res".

stats