Política 03/05/2017

Montoro presumeix de les mancances

El ministre treu pit de la despesa social que ha augmentat per culpa de la política econòmica de Rajoy

Dani Sánchez Ugart
2 min
Cristóbal Montoro, al Congrés, aquest dimecres / EFE

Delegat a MadridCristóbal Montoro ha encarat la seva defensa dels pressupostos generals de l’Estat amb l’objectiu, deia, de “convèncer” els escèptics i acabar d’esgarrapar algun vot més per desfer l’empat amb què, molt probablement, demà superaran el primer tràmit parlamentari. I per fer-ho, ha optat per desfermar una eufòria econòmica exagerada i per presumir d’una despesa social que, és cert, suposa el 64% de les despeses de l’Estat, però que no s’ha disparat per voluntat de l’executiu de Mariano Rajoy, sinó més aviat per culpa de la seva política econòmica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre d’Hisenda reconeixia que la despesa social, als pressupostos de l’Estat, ha augmentat com a conseqüència de l’augment de la partida de les pensions. La primera causa d’aquest augment és inevitable: l’envelliment de la població. Però rere aquest increment de la despesa s’amaga una mancança del model de la recuperació impulsada per Rajoy, i que ha drenat els recursos de la Seguretat Social a base de precaritzar els llocs de treball i reduir salaris.

La devaluació interna, forçosament, va acompanyada d’unes cotitzacions socials més baixes que han fet que, tot i l’augment de l’ocupació experimentat pel mercat de treball en els últims anys, i del qual Montoro sempre aprofita per presumir, el sistema no és capaç de sufragar l’augment de les despeses. Això ha creat un forat a la Seguretat Social que s’ha de cobrir amb els diners dels pressupostos i que disparen automàticament i involuntàriament la despesa social. Les partides que no pugen per obligació, com l'educació a la sanitat, baixen, i fan possible una retallada de 5.000 milions que conté el global dels comptes.

Això obliga, segons ha reconegut Montoro, a reduir algunes de les inversions i a continuar amb la política d’austeritat. “Hem sortit de la crisi que venia de la borratxera de la despesa pública i volen anar de copes a celebrar-ho, ha dit el ministre d’Hisenda, criticant els que demanen augmentar la despesa de l’Estat. Però, de nou, Montoro ha presumit de mancances: el ministre ha fet una aposta per “gastar millor” i ha censurat els que volen “fer ponts abans que baixi el riu”, una metàfora que es pot aplicar a la construcció de línies d’AVE sense passatgers o a aeroports fantasma impulsada per l’executiu de Mariano Rajoy.

stats