Política 02/02/2017

Mor Josep Verde i Aldea, figura clau per al socialisme català

Va ser vicepresident del Parlament Europeu i va fusionar el PSC i el Partit Socialista de Josep Pallach

Ara
2 min
Mor Josep Verde i Aldea, figura clau per al socialisme català

BarcelonaJosep Verde i Aldea, una figura clau per al socialisme català, va morir ahir a Barcelona a l'edat de 88 anys. Durant la seva llarga etapa política, va ser vicepresident del Parlament Europeu (1992-1999) i vicepresident del Congrés dels Diputats (1982-1986).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Verde i Aldea va néixer a Granollers el 1928, on va ser professor d'anglès i de francès, conservador del Museu i un membre actiu en diverses entitats culturals de la ciutat. Se'l recordarà, però, per ser un dels fundadors del PSC i un dels membres de la Comissió dels Vint que va redactar l'avantprojecte d'Estatut d'Autonomia del 1979.

El 1974 es va integrar a Reagrupament Socialista i Democràtic de Catalunya, que després va transformar-se en el PSC-Reagrupament, que va liderar juntament amb Josep Pallach. Després de la mort de Pallach, Verde i Aldea va ser el secretari general del partit i sota el seu lideratge es va produir l'acord del PSC-R amb el PSC-Congrés i la Federació Socialista Catalana-PSOE, el procés de confluència que va acabar amb la creació del PSC l'any 1978.

A les primeres eleccions democràtiques, Verde i Aldea va formar part de la candidatura Pacte Democràtic per Catalunya amb Jordi Pujol (CDC) i Ramon Trias Fargas (Esquerra Democràtica), i va ser elegit diputat al Congrés entre el 1979 i el 1982. Més enllà de la política catalana i espanyola, Verde i Aldea va ser un nom important també a Europa. Entre el 79 i el 86 va ser membre del Consell d'Europa, i a partir del 1986 va ser diputat al Parlament Europeu, del qual va ser vicepresident del 1992 al 1999.

Les mostres de condol ja han començat, i des del PSC han lamentat la mort de qui va ser fundador del partit, al qual han qualificat com un "referent de l'esquerra catalana".

stats