ADÉU A UN HISTÒRIC SOCIALISTA
Política 14/12/2012

Mor Lluís Maria de Puig, un dels fundadors del PSC

Jaume Sobrequés
2 min
Mor Lluís Maria de Puig, un dels fundadors del PSC Els socialistes catalans destaquen la seva figura  com a "referent del catalanisme"

HISTORIADORAquest és un article que hauria volgut no escriure mai. Perquè més enllà de les responsabilitats públiques i el mèrit de la seva obra científica, Lluís Maria de Puig (Bàscara, Alt Empordà, 1945), que ens va deixar ahir als 67 anys, era per damunt de tot un grandíssim amic. Amb ell havíem compartit la professió d'historiador, projectes erudits i editorials de gran abast i, també, complicitats polítiques engrescadores viscudes en un dels períodes més esperançadors de la nostra existència com a poble que lluita per assolir la democràcia i, aleshores, l'autonomia política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb un petit grau més de descontrol per part meva i de més coherència per part seva amb les directrius del partit que representàvem -ell com a diputat i jo com a senador- amb en Lluís vam treballar plegats durant la Transició, des del socialisme català, per reconstruir el que la dictadura franquista ens havia arrabassat.

D'aquesta complicitat en va sorgir una estimació personal que res no va trencar mai i unes ganes indeturables de tirar endavant treballs de recerca valuosos. En Lluís tenia en el moment d'aquesta separació una tesi doctoral pendent només de ser llegida i un voluminós original, amb aportacions molt valuoses, sobre l'intent de cop d'estat que els militars espanyols van promoure el 23 de febrer del 1981.

Paper a Europa

Res no ens va allunyar mai espiritualment l'un de l'altre, ni la distància física mentre ell va ser, com li agradava dir, l'espanyol més important d'Europa després de Javier Solana. Va ser-ho com a membre al Consell d'Europa i com a president de la Unió Europea Occidental (UEO) i de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa. Jo no descarto que els molts milers de quilòmetres recorreguts pels cinc continents i la grandíssima dedicació que hi va tenir haguessin cansat el seu cor, i que hi contribuís també l'amor i la dedicació que, malgrat les llargues absències, va tenir per la Ietu, la seva dona, i per les seves dues filles, que avui, amb mi i tants amics i familiars, ploren la seva absència.

Els socialistes catalans destaquen la seva figura com a "referent del catalanisme"

El PSC va expressar ahir el seu condol per la mort de Lluís Maria de Puig, a qui van considerar, a través d'un comunicat, un "exemple de compromís amb la gent i un referent per al catalanisme". De Puig va ser un dels militants històrics del socialisme català i un dels fundadors del PSC. Va ser escollit diputat per primera vegada l'any 1979, quan va ser el número 2 de la candidatura al Congrés encapçalada per Ernest Lluch.

stats