Política 25/04/2018

Mor als 93 anys l'exconseller Agustí Bassols

Va ser conseller de Jordi Pujol entre el 1982 i el 1991

Ara
2 min
Mor als 93 anys l'exconseller de Justícia Agustí Bassols

BarcelonaL'exconseller de Justícia de la Generalitat Agustí Bassols ha mort aquest dimecres als 93 anys. Llicenciat en dret per la Universitat de Barcelona, va ser soci fundador d'Òmnium Cultural el 1961 i membre de la seva junta directiva entre el 1967 i el 1977.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Militant d'Unió, Bassols va formar part de diversos governs de Jordi Pujol, dels quals va ser conseller de Justícia en dues ocasions (entre els anys 1982 i 1986, i entre el 1988 i el 1991), i de Governació entre els anys 1986 i 1988. A més, va ser membre i president del Consell Consultiu de la Generalitat.

Molt actiu en la vida política del país, el 2009 Bassols va impulsar l'associació independentista Sobirania i Justícia (SiJ). L'abril del 2010 va rebre la Creu de Sant Jordi de mans del Govern que aleshores presidia José Montilla, tant per la seva trajectòria política com per la seva feina en defensa de la llengua i la cultura catalanes. Concretament, va ser un dels impulsors de la modernització del dret civil català durant la Transició.

Fora de la política, també va ser vicepresident del comitè executiu del Congrés de Cultura Catalana (1975-1977) i va formar part de la junta del Col·legi d'Advocats de Barcelona del 1978 al 1982, on va ser cofundador i president de la secció de dret lingüístic i president de la Comissió de Defensa de la Cultura Catalana.

"Els dos grans ideals de la meva vida són la justícia i Catalunya"

"Em va fer molta il·lusió ser conseller de Justícia, perquè els dos grans ideals de la meva vida són la justícia i Catalunya", va assegurar Bassols en una entrevista publicada el 2009 a la revista 'Món Jurídic'. El mateix Bassols va destacar com un dels principals èxits de la seva trajectòria com a conseller la informatització dels jutjats, un procés que va encapçalar Catalunya i sobre el qual després es va interessar el govern espanyol per aplicar-lo a altres territoris. En la seva primera legislatura en el càrrec es va impulsar la llei de la reforma de la compilació del dret civil català, i l'últim decret que va signar com a conseller va ser un augment de les retribucions als advocats del Torn d'Ofici.

Malgrat haver sigut diputat d'Unió, el posicionament de Bassols va ser sempre clarament independentista, i va demanar a l'expresident Artur Mas que iniciés el procés cap a la independència de Catalunya. "Amb una majoria social per la independència, la voluntat d'un poble no la pot tòrcer ningú", va assegurar a 'Directe.cat' just abans de presentar l'associació SiJ. L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, es va adherir a la plataforma. "Jo era molt independentista, però no havia fet res", va assegurar llavors. "Ara que començo a retirar-me de la professió, vaig pensar que havia arribat el moment de fer alguna cosa".

Una de les polèmiques que van envoltar la seva figura va tenir lloc el 2015, quan Unió no va permetre a l'exconseller que votés en la consulta interna sobre la posició del partit en el Procés. Llavors el partit va argumentar que no figurava al llistat oficial de militants.

stats