Política 27/11/2017

Mor el fiscal superior de Catalunya que va presentar les querelles de l’1-O

José María Romero de Tejada va morir ahir a causa d’una pneumònia

Pau Esparch
3 min
El fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, en una imatge d'arxiu

BarcelonaVa arribar a la Fiscalia Superior de Catalunya per redreçar el rumb de la institució contra el Procés i va acabar presentant les querelles contra el Govern i la mesa del Parlament. José María Romero de Tejada va morir ahir a la Clínica del Pilar de Barcelona a causa d’una pneumònia. Tenia 69 anys i des del juliol del 2013 era el fiscal superior de Catalunya. Va assumir el càrrec després que el seu antecessor, Martín Rodríguez Sol, dimitís; el llavors fiscal general de l’Estat, Eduardo Torres-Dulce, havia obert un expedient a Rodríguez Sol per haver defensat la legitimitat d’un referèndum sobre la independència de Catalunya dins del marc legal. Romero de Tejada, fiscal des del 1974, va exercir principalment a l’Audiència de Barcelona i des del 1997 al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) com a tinent fiscal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El 2013 va ser l’únic candidat que va optar a liderar la Fiscalia Superior i al cap d’un any va topar amb Torres-Dulce perquè es va oposar -com la majoria de la junta de fiscals de la institució- a presentar una querella contra l’aleshores president de la Generalitat, Artur Mas, per la consulta del 9-N. La posició contrària va durar poc: Torres-Dulce va rebre l’aval gairebé unànime de la cúpula fiscal per fer la querella del 9-N i dos dies després la Fiscalia Superior -encapçalada per Romero de Tejada- va presentar l’acusació contra Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. L’acció de la Fiscalia Superior sobre el Procés es va tornar a activar l’any passat, quan la institució es va querellar contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver permès la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.

A partir d’aquell moment, ja sota les ordres de José Manuel Maza com a fiscal general de l’Estat, la Fiscalia Superior, dirigida per Romero de Tejada, va presentar a principis d’aquest any una altra acusació contra Forcadell i la resta de membres sobiranistes de la mesa del Parlament per la resolució del referèndum. El cop final va arribar al setembre, quan Romero de Tejada va presentar una querella contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els consellers del Govern per la convocatòria i l’organització de l’1-O. També en va presentar una contra els membres sobiranistes de la mesa del Parlament per haver admès a tràmit la llei del referèndum i la de transitorietat.

Fins i tot, pocs dies abans de l’1-O, Romero de Tejada va ordenar al major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, “requisar urnes, sobres i impresos electorals”. També va anunciar que la coordinació de tots els cossos policials que actuaven a Catalunya per l’1-O passava a assumir-la un alt càrrec del ministeri de l’Interior, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Substituït pel tinent fiscal

La mort de Romero de Tejada es va produir ahir just deu dies després de la desaparició de Maza per una infecció renal mentre era a Buenos Aires. De fet, fonts de la Fiscalia General van explicar que en principi el nomenament del nou fiscal superior de Catalunya no es farà fins que s’hagi nomenat el nou fiscal general de l’Estat en substitució de Maza. De moment, el tinent fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya, Francisco Bañeres Santos, cobrirà la vacant.

La Fiscalia Superior va destacar ahir que Romero de Tejada va exercir les seves funcions “al servei de l’estat de dret i en defensa de la legalitat i l’interès social”, mentre que el TSJC va recordar-lo com una persona “dedicada i entregada a la justícia, i amb una gran vocació de servei”. Sobre el context polític dels últims mesos, Rodríguez Sol va assegurar ahir que Romero de Tejada vivia “molt directament” i “patia molt” aquesta situació. “Naturalment ha sigut una etapa de molta tensió, de molta preocupació i de moltes ganes de fer-ho el millor possible”, va subratllar l’ex fiscal superior. Va anar més enllà el fiscal superior d’Extremadura, Aurelio Blanco, que va afirmar, recordant la declaració d’independència, que “la preocupació no és bona per a la salut”.

stats